Kako napraviti zobeno vrhnje

Neki dan, kad sam kreirala Pinterest board Porcija i pol, za sve vas koji su pitali kako da lakše i vizualnije tražite ideju za sljedeći obrok (također možete tražiti direktno ovdje koristeći tagove uz svaki post!), skužila sam da već neko vrijeme nismo imali ovdje jedan pravi Uradi Sam (DIY) projekt. Kako smo već duboko zagazili u vrijeme kremastih, raskošnih i ugrijavajućih jela što će putem prema nadolazećim blagdanima biti sve izraženije zaključila sam da je jednostavan i brz projekt koji podilazi potrebi za kremastim idealni sljedeći članak i – voila!

Zobeno vrhnje izuzetno se jednostavno priprema, od namirnica koje vjerovatno već imate kod kuće, sa opremom koju također vjerovatno imate kod kuće. Čak i ako ga nikad niste probali, čim ga probate učiniti će vam se poznato, a svojim nenemetljivim okusom uklopiti će se u vaše slatke i slane ideje istovremeno bivajući izvrstan alat u repertoaru kada bude potrebno, radi alergije ili za vaše veganske prijatelje, pripremiti slastice ili umake bez mlijeka.

Potrebno (za oko 5 dcl zobenog vrhnja):
100 g zobenih pahuljica
pola litre vruće vode

1/4 žličice soli
2 žlice neutralnog ulja (ja volim suncokretovo)
100 ml tople vode

Oprema:
blender (ili štapni mikser i pogodna visoka posuda)
sito prekriveno gazom ili vrećica za cijeđenje biljnih mlijeka (od soje, orašaca, konoplje)
prikladne staklenke ili posude koje se daju dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak.

Postupak:
Odvagnite zobene pahuljice i prelijte ih vrućom vodom te pokrijte i ostavite pola sata da odstoje.
Nakon pola sata preselite nabubrene zobene pahuljice u blender i izmiksajte potpuno sitno, minutu-dvije, dodajući prvo sol i ulje, a zatim i posljednji decilitar vode, da vam bude lakše miksati – i lakše kasnije procijediti smjesu.
Procjedite smjesu kroz pripremljenu gazu ili vrećicu za cijeđenje. Biti će još uvijek topla pa pazite da se ne opečete, a također će vam trebati malo opreza i snage da ga pošteno pritisnete da se procijedi, a ne poderete vrećicu.

Smjesu sitne zobi koja vam ostane nakon cijeđenja možete zasladiti i pojesti, dodati u frape s voćem ili zgusnuti njome kakav gulaš. (Također je možete dehidrirati i koristiti kao brašno, ali to mi se čini preinvestiranim projektom za ovako malu količinu.)
Procijeđeno vrhnje biti će gusto, bijelo i kremasto, gotovo ljepljivo.

Zobeno vrhnje_posluženoZnam da uvijek na kraju recepta kažem “i… poslužite!”, ali ovaj put na kraju recepta nužno je prvo…

oprati blender, vrećicu za cijeđenje i posuđe koje ste koristili!

To je zato jer se smjesa brzo hladi i jako je ljepljiva pa ako je ostavite da stoji morate nesrazmjerno povećati količinu truda uloženog u pospremanje nakon pripreme ovog slasnog proizvoda.

Ovo vrhnje možete u hladnjaku držati desetak dana i koristiti ga kao što bi inače koristili vrhnje za kuhanje: da ugušćujute umake ili spremate kremaste preljeve… A dok vam ne padne na pamet prva primjena u koju bi ga uključili dozvolite da predložim jedan jednostavan način da ga isprobate:

kao sastojak za čokoladnu ganache kremu!

Zagrijte zobeno vrhnje i dodajte u njega usitnjenu čokoladu (omjer varira o primjeni, a ovdje je u omjeru 2:1 u korist zobenog vrhnja) te promiješajte da se čokolada potpuno rastopi i…

This slideshow requires JavaScript.

poslužite!

Zobeno vrhnje_ganache4Namažite ganaš na kolač, umočite u njega keks, perec za slano-slatku kombinaciju ili ga jednostavno pojedite kao puding. Tako jednostavno, a tako slasno mmmMMmmmMm

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Kako napraviti zobeno vrhnje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s