Njoki u umaku od sojinog mesa

Bez obzira tražite li jednostavno i ukusno jelo za bezmesni ponedjeljak ili ste žudni zanimljivog eksperimenta sa slasnim posljedicama – ovaj recept mogao bi biti baš pravi odgovor za vašu potragu.

Sojine ljuspice, kako ih naziva Encijan, ili sojini komadići, što je uobičajenije ime na policama domaćih trgovina, dehidrirani su komadići sojinih proteina od kojih se može skuhati cijela lepeza zanimljivih proteinskih jela koja mogu zamijeniti ili nadopuniti mesnu prehranu. Prije kuhanja potrebno je re-hidrirati sojine komadiće, a imaju vrlo nježan i nenametljiv okus koji je zapravo bijelo platno na kojem začinima možete oslikati fantastične slike.

Ideju za ovaj recept dobila sam gledajući nedavno video jedne od mojih omiljenih veganskih youtuberica Edgy Veg koja je umjesto dodavanja umaka na kuhane njoke jednostavno njoke skuhala direktno u umaku! Ta genijalna ideja totalno me oduševila! Kako se u zadnje vrijeme često srećem sa njokima pristupačne cijene u dućanima ovaj je jednostavni trik garancija obroka na stolu za nekoliko minuta.

Potrebno (1 porcija):
20 g sojinih komadića
vruća voda s malo otopljene soli ili vegete

pola žličice ulja
manji luk
češanj češnjaka
50 g ribane mrkve
50 g bukovača
sredina brokule (odličan način za potrošiti tvrđe srednje dijelove)
150 ml pasate od rajčice
Začini: dimljena paprika, sol, tucana ljuta paprika, origano

200 g njoka (ako odaberete veganske cijelo jelo će biti vegansko)

Postupak:
Sojine komadiće prelijte vrućom vodom, posolite i pokrijte tanjurićem da se rehidriraju nekoliko minuta dok pripremate sve ostalo.
Usitnite luk i češnjak, naribajte mrkvu, natrgajte bukovače na manje dijelove, narežite brokulu.

Na ulju omekšajte luk, a zatim dodajte namočenu soju i sve povrće i gljive kao i pasatu. Začinite, promiješajte i pokrijte poklopcem i ostavite na srednjoj vatri da se kuha 5 minuta. Ako je potrebno dodajte malo vode da ne zagara.
Nakon isteka 5 minuta ubacite njoke i dodajte vruće vode (otprilike 1,5 dcl, ali ovisi o tome koliko već imate tekućine u umaku).
Poklopite i na srednjoj vatri kuhajte 5 minuta. Provjerite začine i zatim…

poslužite!

Njoki u umaku od sojinog mesa_posluženoOvi su njoki mekani jastučići slasti u moru prekrasnog umamija. Gljive, soja, pasata pune prirodnih glutamata koji osiguravaju slasnost, a začini poput dimljene paprike i origana daju onaj prekrasan miris koji slanu hranu čini poznatom i privlačnom.

Njoki u umaku od sojinog mesa_zalogajPorcija je ogromna, a također se može obogatiti sa malo sira ili pahuljica prehrambenog kvasca za još malo umamija.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s