Meki takosi sa mljevenim mesom

Ja volim da su moji obroci obilni. Volim se najesti tako da osjećam sa sam se najela i volim da su porcije privlačne i sadrže više dijelova (tri male tortilje > jedna velika tortilja). Kad pokušavam jesti zdravije, sa više povrća, obroke sa više djelova od kojih osjećam da sam se najela – a da mi nije od njih teško – i da se još uvijek brzo pripremaju, okrenem se mekim takosima.

Već smo više puta zajedno pripremali tortilje i meke takose ovdje na Porciji i pol, tako da znate da je pripremiti tortilje vrlo jednostavan i brz proces… A one dane kad vam se ne da potrošiti ni tih 10 minuta, poslužite se kupljenim tortiljama (koje su u našim dućanima još uvijek nesrazmjerno skupe). U slučaju da imate bolonjeza – ili brzonjeza – preostalog od prethodnog obroka odrezali ste još komadić vremena potrebnog za pripremu i samo je ostalo prikupiti malo dodataka; narezane salate, luka ili drugih željenih dodataka (možda domaći kimchi).

A one dane kad nemate ničeg unaprijed pripremljenog ovaj ćete obrok za jednog (ili dvoje) lako pripremiti za 15-20 minuta.

Potrebno (1 porcija):

3 meke tortilje:
50 g brašna
1 žličica ulja
sol
voda

Mješavina mesa:
1/2 žličice ulja
60 g mljevenog mesa (ili 20 g sojinih komadića (tvp) rehidriranih u vrućoj juhi 5 minuta za vegansku varijantu)
pola manjeg luka
1 veći češanj češnjaka
komadić (30g) ribane mrkve
1 žličica začina za kulen
2 žlice paste od rajčice

Dodaci:
narezana salata
salsa od rajčice, mladog luka i slatkog kukuruza

Postupak:
od sastojaka za tortilje zamijesite tijesto i stavite 5 minuta da počiva dok prikupite i narežete ostale sastojke. Operite i narežite salatu, pripremite malo salse od svježeg povrća.
Meso (ili rehidriranu i ocijeđenu soju) popržite kratko na zagrijanom ulju, dodajte luk, češnjak i mrkvu pa nakon prženja uz miješanje oko jedne minute, dodajte začine, pastu od rajčice i, ako je potrebno, malo vode da se sve poveće i ne lijepi za tavu. Pokrijte i pirjajte na umjerenoj vatri 5 minuta.
Dok se smjesa pirja ugrijte tavu, tijesto podijelite na 3 dijela, razvaljajte i ispecite na vrućoj, ali ne i nauljenoj tavi, tri tortilje promjera oko 15 cm.

Stavite sve na stol i poslužite!

Meki takosi i mljeveno_spremnoMožete pripremati jedan po jedan takos, ili sve odjednom kao ja ovdje, i onda ih smazati.

Meki takosi i mljeveno_maca

Meki takosi i mljeveno_naslovnaTakođer možete dodati ljutog umaka po izboru, ili pak vrhnja (mliječnog ili od cashew oraščića za vegansku varijantu), da bude više kremasto.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Save

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Meki takosi sa mljevenim mesom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s