Brzi tiramisu sa višnjama (iz rakije!)

Kao veliki obožavatelj kave, a također i živopisnih priča o nastanku pojedinih jela, snažno sam privučena prema slojevitoj i kremastoj slastici pod imenom tiramisu. Kažu da je prijevod imena tiramisu otprilike “povedi me u nebesa” i da je stvoren da bi khm… kupci lakše dočekali red u bordelima (još uvijek zvuči vrlo plauzibilno), pa bi ovaj kremasti komadić nebeske slasti zaokružen snažnom aromom kave za budnost i mrvicom alkohola za hrabrost svakako mogao biti dio takve priče.

Tradicionalno tiramisu se priprema od piškota namočenih u kavu, nakapanih marsalom ili amaretom i složenih u slojeve naizmjence sa zaslađenim žumanjcima izmješanim sa maskarpone sirom. Taj recept je sjajan, ali i zahtjeva nešto više vremena nego sam ja voljna potrošiti većinu dana. U danima kad mi treba brzi, ali još uvijek fantastično kremast i slasan desert okrenem se ovoj brzoj verziji. Višnje koje upotrebljavam ovdje su višnje od kojih moja mama, njihovim čuvanjem u rakiji i šećeru, dobije višnjevac. U nekom trenutku ona višnjevac procijedi i pretoči u dekorativne boce koje upotrijebi za poklone, a ja dobijem staklenku ovih slasnih i pomalo pijanih višanja. Ako i vi imate takve – preporučam da ih koristite – ali ako nemate, ne očajavajte! Višnje iz kompota biti će dostojna, a sigurno i malo sočnija zamjena.

Potrebno (2 porcije):
4 piškote
pola šalice kave
1 žlica finog alkoholnog pića po izboru (višnjevac, amaretto, viski)
120 g sira (posni sir koji nije kiseo ili krem sir, ako nemate mascarpone)
60 g zaslađenog slatkog vrhnja
gorki kakao za posipanje
višnje za ukrašavanje

Postupak:
U odabrane posude složite po dvije piškote, izlomljene kako bi bolje pristajale u posudu, ako je potrebno.
Hladnu kavu izmiješajte sa alkoholom i nakapajte po piškotama.
Sir i slatko vrhnje pjenjačom izmiješajte u glatku kremu. Ako je potrebno još zasladiti koristite sitni šećer da se posve rastopi.
Kremu nanesite na nakapane piškote, a zatim uz pomoć malog sita posipajte površinu gorkim kakaom.

Na vrh dekorativno složite višnje i…

poslužite!

Višnja tiramisu_posluženoOvaj se tiramisu može poslužiti odmah, ili se može kratko čuvati u hladnjaku da piškote potpuno omekšaju, pa je zgodan kao jako brzi desert u slučaju da vam se gosti pozovu na kavu, a vi ih želite zadiviti i kolačem. Ili možda sebe nagraditi kolačem koristeći preostalu hladnu kavu kad gosti odu 🙂

Prvi zalogaj predivna je divota, kremasta, slatka, gorkasta, baš pravi desert za odrasle…

Višnja tiramisu_zalogaj…a kad uznapredujete već do pola posudice pokazati će vam se ovaj predivan presjek; kavom aromatizirani keksići sa slojem hrskavog šećera, svilena mliječna krema, gorki kakao i voćna nota višanja.

Višnja tiramisu_slojeviIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Brzi tiramisu sa višnjama (iz rakije!)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s