Tofu u gochujang umaku

Narodna je mudrost da “prvo jedemo očima”, a ovo je jelo koje nalazim tako privlačnim da bih ga očima mogla jesti svaki dan. Srećom, njegove su nutritivne kvalitete kao i jednostavnost pripreme takve da me baš ništa ne priječi da ga i ustima jedem bar isto toliko često.

Već znate da sam veliki ljubitelj tofua: ne samo da smo ga već naučili praviti kod kuće, nego smo isprobali i neke recepte u kojima je nezamjenjiv, a također sam vam već pričala o gochujangu, jednoj od mojih najboljih kuhinjskih investicija prošle godine. U međuvremenu u pronašla sam i Asia store, dućan koji mi je blizu i među ostalim bogatstvom koje nam donosi na svojim policama ima i čvrsti tofu. S ovim tofuom, koji je pristupačne cijene i ne zahtjeva nikakve kućne majstorije, bogat proteinski obrok je uvijek nadohvat ruke.

Jelo koje ću vam danas pokazati idealno je za brze večere preko tjedna, kad umorni od posla želite brzo jesti, ali također je tako zadovoljavajuće i tako lijepo da ćete ga rado pripremati i gostima. S obzirom da ne sadrži nikakve životinjske proizvode ovo je idealno jelo za “bezmesni ponedjeljak” ili veganski tjedan, baš kao i za dane kad želite smanjiti unos masti.

Potrebno (jedna porcija):
100 g tofua
par kapi ulja
pola manje glavice luka, sitno nasjeckano
češnjak, usitnjen ili protisnut
pola žlice gochujanga (fermentirane korejske paste od čili papričica)
pola žličice škroba
pola žličice šećera
pola šalice vode
soli ili soja sosa po želji

za posluživanje: kuhana riža, brokula kuhana na pari, pržene sjemenke sezama, sjeckani mladi luk

Postupak:
Skuhajte rižu (Za jednu porciju 1/4 mjerne šalice riže operite i dodajte joj 1/2 mjerne šalice vode i prstohvat soli. Kad zakuha kuhajte pokriveno 10 minuta na najnižoj vatri i zatim ostavite pokriveno 10 minuta da odmara prije otvaranja).

Narežite tofu na ploškice ili kockice pa na malo ulja popržite u neljepljivoj tavi da izvana dobije boju i postane hrskav. Trik je ne dirati ga previše, već samo pustiti da se nekoliko minuta prži, pa zatim okrenuti. To će potrajati oko 5 minuta pa za to vrijeme usitnite luk i češnjak i u manjoj zdjelici izmiješajte šećer, gochujang, škrob i vodu. Usitnite brokulu na veličinu zalogaja pa je skuhajte na pari nekoliko minuta ili u mikrovalnoj, u posudi prekrivenoj folijom, 2 minute za al dente ili 3 za mekano.

Prženi tofu stavite sa strane pa na istu tavu stavite luk i češnjak i uz miješanje ga omekšajte nekoliko minuta. Ulijte umak na omekšali luk i pričekajte da se aktivira škrob, što će ga zgusnuti. Provjerite treba li vam još soli i dotjerajte okus, a zatim dodajte prženi tofu u umak i kuhajte minutu, samo da se sve spoji.

Poslužite!

Tofu sa gochujang umakom_posluživanjeOvo je brzo i zasitno jelo, ali također i cjenovno pristupačno te vrlo hranjivo. Proteini iz tofua držeti će vas dugo sitima, a slasna riža upiti će sav umak i biti čarobno slasna. Privlačni zeleni detalji osim poticanja apetita svojom ljepotom nahraniti će vas i vlaknima i vitaminima. A sve to za dvadesetak minuta.

Tofu sa gochujang umakom_naslovnaFermentirani okus gochujanga sjajno se slaže sa svim namirnicama, a začinjeost ili “ljutina” u ovom slučaju je od one vrste koja zagrijava samo usta, ali ne širi se i ne zadržava nakon što prestanete jesti, pa je i za one koji inače teže podnose ljuta jela.

Tofu sa gochujang umakom_zalogajKao završni detalj možete posluženo jelo nakapati i s nekoliko kapi ulja od tostiranih sezamovih sjemenki koji će pojačati dojam korejskih aroma.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Tofu u gochujang umaku”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s