Čokoladne palačinke

Bez obzira na toplotni val koji nas je zahvatio u zadnjih par dana, jutarnja magla pokazuje da idemo u hladniji i mračniji dio godine. Hladniji i mračniji dani znače manje sunca i veću vjerovatnost sezonskih poremećaja raspoloženja što u mojoj kući znači više ugađanja ili – kako bi rekli Danci – hygge.

S ugađanjem je najbolje početi ujutro, sa prekrasnim, zadovoljstvo-donosećim doručkom, kao što su ove čokoladne palačinke. Jednostavne, brze i oh-tako-privlačne, ove palačinke nisu pretjerano desertni obrok već su prave male stepenice do savršene mjere. Prelijte ih rastopljenom nutelom za slatku raskoš, ili – kao mi – pojedite ih sa malo slatkog tučenog vrhnja* i smrznutog bobičastog voća.

Potrebno (2 porcije):
suhi sastojci:
25g cjelovitog brašna
5 g nezaslađenog, tamnog kakao praha
70 g glatkog brašna
prstohvat soli
žličica praška za pecivo

mokri sastojci:
1 žlica neutralnog ulja (suncokretovo)
1 jaje (ili laneno jaje)
2-3 žlice smeđeg šećera
100ml kefira (ili sojino mlijeko+žličica jabučnog octa)

Postupak:
Prikupite sastojke, dvije posude za miješanje, pjenjaču i tavu. Stavite tavu da se grije na srednjoj vatri.
Odvagnite sve suhe sastojke u veću posudu i promiješajte pjenjačom da se prozrače.
U manjoj posudi pomiješajte mokre sastojke: ulje, jaje, šećer i kefir (ili ukiseljeno sojino mlijeko za vegansku varijantu) u jednoličnu smjesu.
Ulijte mokre sastojke na suhe i uz nekoliko čvrstih poteza izmiješajte u gusto tijesto.
Pecite na malo ulja na ugrijanoj tavi tako da žlicom (ili dozerom za sladoled) odmjerite hrpice tijesta i malo ih poravnate, a zatim bez diranja pecite dok ne postanu sjajne kao da se suše s gornje strane. Uz pomoć lopatice preokrenite i pecite kratko na drugoj strani.

Ove palačinke nisu temperamentne i postaju lijepe, visoko dignute i pjenaste bez po’ muke.

Poslužite!

Čokoladne palačinke_dodaciPreporučam meko tučeno slatko vrhnje i zaleđeno voće, ali također izvrsne su sa klasičnim dodacima poput maslaca i meda, javorovog soka, aromatiziranog jednostavnog sirupa ili pak kondenziranog mlijeka.

Čokoladne palačinke_posluženeDovoljno su čvrste da se prekrasno glatko režu vilicom, a dovoljno meke da upiju sve slasne sokove kojima ih nadopunite.

Čokoladne palačinke_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast!I javite kako je vama uspjelo 🙂

*biljnog ili mliječnog, za mliječnu ili vegansku varijantu

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s