Chana masala ili začinjeni slanutak

Chana masala jedno je najukusnijih i najharmoničnijih jela indijske i pakistanske kuhinje. Priprema se brzo, od jednostavnih i pouzdanih sastojaka koji lako mogu biti dio svake smočnice. Pristupačno cijenom, ali također i okusom, ovo je jelo uz koje možete uživati u prepuštanju slasnom i bogatom obroku zajedno sa prijateljima veganima.

U direktnom prijevodu “slanutak s mješavinom začina” (chana = slanutak, masala = mješavina začina) ovo se jelo oslanja na slanutak, bogat proteinima i vlaknima, i gusti umak od povrća i začina koji “obični” slanutak blagog okusa čini fantastičnim dodatkom svakom jelovniku. Garam masala (u prijevodu mješavina začina koja grije) čarobni je tradicionalni dodatak koji vam otkriva magiju toplih začinskih tonova u slanim zalogajima.

Za pripremu chana masale trebate tek nekoliko minuta pa je idealni brzi ručak ili večera, ali ostaci su također odlični kad odstoje te ih možete ponijeti na posao ili zgnječiti i uz malo svježeg zelenja napuniti u pecivo za izvrstan sendvič.

Potrebno (1 porcija):
1 žličica ulja (kokosovo je posebno aromatično)
pola manjeg luka
1 češanj češnjaka
1 žlica svježe naribanog đumbira (ili kupljene paste)
srednja rajčica, nasjeckana ili šalica rajčice iz konzerve
1/2 žličice kumina (sjemenke)
1 žličica garam masale (na primjer ova iz Pekinške patke)
1/2 žličice tučene ljute paprike (ili manja svježa papričica, usitnjena)
1/4 žličice soli
oko 130g kuhanog slanutka (to je količina od 50 grama suhog, ako ga doma kuhate)
malo vode po potrebi

Riža za posluživanje

Opcionalno: svježi korijander i kriške limuna

Postupak:
Stavite rižu da se kuha (za jednu porciju 1/4 mjerne šalice riže operite i dodajte joj 1/2 mjerne šalice vode i prstohvat soli. Kad zakuha kuhajte pokriveno 10 minuta na najnižoj vatri i zatim ostavite pokriveno 10 minuta da odmara prije otvaranja).

Prikupite i pripremite sve sastojke za chana masalu.

U posudu (koja se može poklopiti), na srednju vatru, stavite ulje i i grijte u njemu kumin dok ne zamiriše, pazeći da ne zagori. Dodajte luk, češnjak i đumbir te pržite uz miješanje da omekša, a zatim dodajte garam masalu, papriku i sol. Promiješajte nekoliko puta da se začini ugriju, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu, promiješajte pa pokriveno ostavite da se kuha nekoliko minuta da se rajčica raskuha. Po potrebi dodajte malo vode ako je rajčica vrlo mesnata, da ne bi zagorjelo, i prilagodite vatru.

U gusti umak dodajte slanutak (i još žlicu-dvije vode ako je potrebno) i poklopljeno kuhajte 5 minuta da se oskusi prožmu.

Poslužite!

Chana masala_posluženoBijela riža, kao čisto platno, idealna je postelja za slasni i mirisni slanutak. Ako možete jesti svježi korijander (što ja ne mogu) slobodno ga dodajte na jelo prije posluživanja, a također ako volite nakapati jela limunom ovo je jedno od jela uz koje možete poslužiti krišku limuna kao dodatak.

Slasno, mirisno, snažno aromatično i prekrasno zasitno, ovo je jelo svjetske kulinarske tradicije za koje nećete vjerovati kako ga je lako uključiti u svakodnevni jelovnik. To što ga možete spremiti za 20 kratkih minuta i što će vas često izvući iz škripca kad vam bude trebala brza i slasna – a i fantastično zdrava večera – također bi moglo biti još jedan adut da ovo jelo isprobate, uživate i da vam je u slast!

Također: javite kako je vama uspjelo! Znate da uživam čuti i vidjeti vaša iskustva 🙂

Save

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s