Mala lješnjak torta (iz mikrovalne!)

Jesen. Lješnjaci. Bogato žuto sunce i svjež, kristalno čist zrak. Vikend. Opuštenost. Jednostavnost i slast.

Sve su ove riječi pridonijele nastanku ove male torte.

Nešto je tako duboko zadovoljavajuće u privlačnoj hrani koja se poslužuje ili čuva ispod staklenog zvona. Otkad sam u Sparu naišla na ovu zanimljivu i cjenovno pristupačnu kombinaciju točkastog tanjura na visokoj nožici i ručno puhanog staklenog zvona (promjera 19 cm) stalno smišljam što ću staviti unutra.

Mala lješnjak torta_zvonoOva je torta malena i na dva kata (15 i 12 cm promjera) i s obzirom na pripremu u mikrovalnoj ekstremno se brzo priprema – što je čini savršenim desertom, čak i onda kad nemate mnogo vremena za smišljanje i ukrašavanje. Ja sam ovu danas pripremila uz malo više “cifranja” jer sam željela da bude lijepa za slikanje, no nakon što “ispečete” kore u mikrovalnoj dovoljno je da ih prerezane namažete pekmezom (ili sirom pripremljenim kao u sirnotortnim teglicama) i prelijete rastopljenom čokoladom.

Potrebno (za tortu dovoljnu za 6 manjih ili 4 velike kriške):
Suho:
120 g brašna (30g integralnog i 90g bijelog)
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone

Mokro:
1 srednje jaje (ili laneno jaje)
1,5 žlica ulja
3 žlice šećera
80 ml mlaćenice (životinjsko ili biljno mlijeko + žličica kefira, octa ili limunovog soka
ekstrakt vanilije

Krema:
1 puding od čokolade
300 ml mlijeka (po izboru)
2 žlice šećera
60 g margarina ili maslaca
30 g čokoladnog namaza s lješnjakom

Za ukrašavanje:
šećerni sirup s okusom lješnjaka (ili neki liker po želji)
lješnjaci, prženi – cijeli i drobljeni
čokoladne mrvice

Postupak:
Ako nemate kupovnu mlaćenicu prvo pomiješajte odabrano mlijeko sa sredstvom za kiseljenje – kefirom, octom ili limunovim sokom i ostavite nekoliko minuta da se zgruša.

Za tijesto u većoj posudi pomiješajte brašna sa sredstvima za dizanje (suhe sastojke). U manjoj posudi pomiješajte mokre sastojke; jaje, šećer, ulje mlaćenicu i vaniliju (po želji). Ulijte mokre sastojke na suhe i sa nekoliko pokreta pjenjačom izmiješajte u gusto tijesto.
Podijelite tijesto u namazane kalupe (bilo kakve koji mogu u mikrovalnu, ovdje porculanski 15cm i silikonski od 12 cm) i pecite jednu po jednu koru u mikrovalnoj. Moja mikrovalna je 700W i u njoj se 12-cm kora pekla 1 minutu 30 sekundi, a 15-cm kora se pekla 3 minute.* Na kraju pečenja kora je dignuta, u sredini malo izdignuta, rubovi su odvojeni od posude i suhi, a gornja površina je suha i elastična na pritisak. Tekstura snažno podsjeća na kolače kuhane na pari i komparabilno je sočna. Savjet za prvu pripremu u vašoj mikrovalnoj: ako niste sigurni u duljinu pečenja pecite 70% navedenog vremena pa izvadite i provjerite i zatim sastavite peći u 10-15 sekundnim fazama između provjera.
Nakon što ste izvadili kore iz pećnice pričekate nekoliko minuta pa ih izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se hlade.

Za kremu skuhajte puding na uobičajeni način, uz dodatak 2 žlice šećera, aliumjesto u 500 ml skuhajte ga u u 250-300 ml mlijeka (ako volite čvršću kremu 250, a meku i kremastu u 300). Skuhanoi puding prebacite u hladnu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom da se ne napravi kožica na vrhu i ohladite potpuno (oko 1-1,5 sat u hladnjaku). Slobodno ga tijekom tog vremena nekoliko puta promiješate da se brže hladi i ponovo pokrijete). Kad je puding hladan izmiksajte maslac ili margarin pjenasto (3 minute s mojim ručnim mikserom), dodajte namaz sa lješnjakom pa dalje miksajte dodajući žlicu po žlicu pudinga dok sve ne izmiksate u glatku kremu.

Ukrašavanje: Ja definitivno nisam stručnjak za ukrašavanje, a torta će biti ukusna kako god spojili biskvit i kremu pa su ovo samo smjernice. Prerežite kore i nakapajte ih sirupom ili likerom. Okolo ispod torte stavite trake papira ako želite čisti poslužavnik nakon ukrašavanja. Prvo napunite kremom između razina (i dobili ste modernu “golu” tortu, koju ne morate potpuno glazirati ako ne želite), a onda premažite izvana, poravnajte ili “počešljajte” vilicom da dobijete šare i na kraju dodajte dekoracije – u ovom slučaju čoko-mrvice za prvi kat i lješnjake za vrh.

Poslužite!

Mala lješnjak torta_posluženaTek napunjena i glazirana torta biti će sobne temperature i mekana, pa će je biti teško rezati – i zato, ako imate vremena, ohladite je u hladnjaku nekoliko sati čime će se sastojci dobro prožeti i krema stabilizirati (torta na slikama je ohlađena samo sat i pol prije posluživanja).

Mala lješnjak torta_prerezanaBiskvit je gust i sočan, prazno platno natopljeno sjajnom aromom lješnjaka. Krema je glatka i lagana, a opet slatka i bogata okusom.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*ako pečete cijelu smjesu kao jednu koru, a ne dvije, prilagodite vrijeme pečenja s obzirom na veličinu posude koju ste odabrali. Također je možete ispeći u običnoj pećnici, unaprijed zagrijanoj na 180°C, otprilike 20 minuta – dok ne bude lijepo dignuta, suha i odvojena od ruba kalupa.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Mala lješnjak torta (iz mikrovalne!)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s