Kruh sa chia sjemenkama

Pekač za kruh je fantastično praktičan aparat! Peče kruh po želji, može se namjestiti unaprijed da zgotovi kruh u vrijeme doručka radeći dok mi spavamo, zna izmijesiti tijesto za druge kolače pa čak i skuhati pekmez. Jedino je malo teško da bude praktičan ako samo sjedi u vašem ormaru.

Pretpostavljam da se to svakom dogodi: ne baš da zaboravi da posjeduje aparat nego da jednostavno nikad nije pravi trenutak za raspremanje, recepte, čišćenje i ponovno pakiranje* – pogotovo kad kruh svih oblika, prekrasnih mirisa, sjedi na polici svake pekare i supermarketa i može ga se dobiti za samo novac, a ne novac, trud i vrijeme.

No, ako imate dobar recept i – pogotovo! – ako volite raskošnije kruhove, kućna priprema se isplati i u uštedi i u užitku (brze i jednostavne) pripreme, u kontroli sastojaka i u nezamjenjivom okusu.

Potrebno:
360 g tople vode
1.5 žlicica kvasca
1 žlicica šecera
2 žlice zobenih pahuljica
1 žlica chia sjemenki
100 g integralnog brašna
300 g bijelog brašna
1/4 šalice raženog brašna (cca 35g)
1 žličica soli

Pečenje u pekaču za kruh**:
integralni program
1,75 lb mjera (800g, u mom pekaču to je manji kruh)
srednje tamna boja kore
3.35 sati ukupno vrijeme

Bonus trik: uvijek ćete lakše odvojiti lopaticu za miješenje iz kruha ako na početku i nju i posudu pekača vrlo lagano kistom namažete s kapljicom ulja.
Skupite sve sastojke i stavite ih u pekač ovim redom: prvo toplu vodu, kvasac, šećer, zobene pahuljice i chia sjemenke (Tvornica Zdrave Hrane ima paket od kilu po izvrsnoj cijeni). Promiješajte mekom špatulom da ne grebete posudu i zatim na vrh ubacite integralno brašno, bijelo brašno, raženo brašno i žličicu soli.

Odaberite program i upalite pekač. Bavite se nečim drugim 3 i pol sata i zatim izvadite svježe pečeni, slasni i mirisni kruh iz pekača, malo ga ohladite (ako možete izdržati) i

Poslužite!

Kruh sa chia sjemenkama_pečenoOvaj je kruh mek i sočan, visoko dignut, sa krasnom hrskavom koricom. Chia poboljšava njegovu prehrambenu vrijednost dodatkom proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina – ali također i strukturu. Mješavina pšeničnih brašna i dodatak raženog brašna i zobenih pahuljica daju mu izvrstan okus i mnoštvo cjelovitih sastojaka.

Ja obično smažem bar dvije šnite kruha dok je još topao, sa tankim slojem namaza, tek toliko da istakne prekasnu strukturu i hrskavost. Ponekad to bude maslac i med, ponekad maslinovo ulje i češnjak, nekad samo malo masti preostale od pečenja – a kad se ohladi, onda je vrijeme za pravu gozbu! Zreli čedar, mortadela i rikola danas, savršeni doručak za zaposleno jutro!

Kruh sa chia sjemenkama_posluženoIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*moj pekač je Vivax BM-900. Ima sve osnovne programe i u trenutku kupovanja bio je cijenovno pristupačan pa sam ga kupila mami kao božićni poklon, no nakon mnogo mjeseci čekanja na upotrebu preselio je iz njene smočnice u moju i otad zajedno testiramo recepte i metode.

**Pečenje u pećnici:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Biti će prilično vlažno, ali probajte ne dodati više od 20-ak grama dodatnog brašna dok ga budete mijesili (što možete napraviti i u multipraktiku opremljenom “noževima za tijesto” – plastični umetak u obliku noževa sjeckalice). Ostavite 1 sat na toplom mjestu da se diže, a zatim premijesite i oblikujte u nauljeni kalup za pečenje. Pokriveni kalup smjestite na toplo mjesto da se kruh diže još oko 40 minuta, a tada upalite pećnicu i zagrijte na 200 stupnjeva. Stavite kruh u zagrijanu pećnicu i pecite oko pola sata na 200°C ili uz ventilator na 180°C. Svaka pećnica je različita, a i kalupi koje koristimo, pa pripazite na izgled i miris kruha te ga izvadite kad bude dignut, zlatne kore, ruba odvojenog od posude i ako pokucate po dnu čuje se šuplje odzvanjanje.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Kruh sa chia sjemenkama”

    1. Hvala puno na isprobavanju i na komentaru! 🙂 Naravno, svakako je dobro prilagoditi recept ukusu osobe koja će ga jesti, a što se tiče količine soli u receptu količina je već smanjena na cca 70% od standardne pekarske formule (Baker percentage) po kojoj je udio soli 2% (1 standardna žličica je 5 g, a da je recept po klasičnoj pekarskoj formuli bilo bi 8.7g tj. žličica i pol). Ovismo o osobnom ukusu i željenim “pratiocima” uz koje ćemo jesti kruh nekome će odgovarati manje, a nekome čak više soli – sve je dozvoljeno! 🙂

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s