Mala pita od jabuka

Pite su često na glasu kao komplicirani i ćudljivi deserti kojih se treba primati samo kad imamo vremena i mentalne snage da se nosimo s njima – no zapravo mislim da je tu bezobraznu glasinu lansirao netko tko se jednostavno bojao konkurencije i odlučio se je riješiti na najpodliji mogući način jer – pite su brze, jednostavne i pružaju slasan zalogajčić u mnoštvu okusa i prilika.

Kao dodatni bonus svim tim prednostima također još možemo i birati koliko zdrav i cjelovit će biti završni proizvod.

Jučer sam bila na obiteljskoj svečanosti i tamo se našla i raskošna pita od jabuka prekrivena šećerom u prahu koju sam isprobala. Jutros sam se probudila sa željom da pojedem komad pite od jabuka koji će biti istovjetno slasan, ali s boljim nutritivnim profilom. Kao i mnogo puta do sada opet se pokazalo da je za to potrebno samo nekoliko malih zahvata – koji pojednostavljuju pripremu, a ne odriču se ničega na polju okusa.

Potrebno (4 kocke, mali četvrtasti stakleni pyrex protvan 16×16 cm):
50 g glatkog brašna
50 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
prstohvat soli
35 g hladne biljne masti (ili maslaca za ne-vegansku verziju)
2 žlice hladne vode

Punjenje:
2 jabuke, naribane (odlična prilika da se upotrijebe natučene jabuke)
pola žličice cimeta
1 žlica oraha, krušnih mrvica ili mljevenog lana
0-3 žlice šećera

Postupak:
U zdjeli promiješajte obje vrste brašna sa soli i uz pomoć dvije vilice namrvite hladnu mast (ili maslac) dok smjesa ne izgleda kao krupnije krušne mrvice.
Nakapajte 2 žlice hladne vode na vrh i žustro primiješajte i zatim stisnite sa nekoliko čvvrstih pokreta sve u kuglu tijesta (ne mijesiti) i spljoštenu kuglu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
5 minuta prije isteka vremena namjestite pećnicu da se grije na 180°C.
Operite, osušite, prepolovite i očistite jabuke (nema potrebe guliti, ali ako baš želite slobodno to učinite), a zatim ih naribajte.
Naribane jabuke čvrsto ocijedite rukama (i dobili ste bar decilitar svježeg soka od jabuke da se okrijepite dok budete čekali da se pita ispeče), a zatim pomiješajte sa cimetom, šećerom po želji i odabranim dodatkom (tj. 1 žlica oraha, krušnih mrvica ili mljevenog lana):
– orasi će dodati poznati orašasti okus
– mrvice će pokupiti višak soka i učiniti jabuke kompaktnijima
– lan će dodati vlakna, i pokupiti višak soka – ali promijeniti će konzistenciju smjese koja će postati klizava – pa ako vas to smeta preskočite ovu probu
Sastavite pitu: podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte jedan za dno odabrane posude. Izbockajte tijesto vilicom da ga “usidrite”.

Na vrh tijesta stavite i utisnite jabuke i prekrijete drugim dijelom razvaljanog tijesta. Gornju koru dekorativno izbockajte vilicom da se ne napuše u pečenju, a i da bude lijepa.
Pecite 20 minuta na 180°C.

Ohladite u kalupu do sobne temperature i…

poslužite!

Mala pita od jabuka_naslovnaNaravno, još uvijek možete pitu odozgo naprašiti mješavinom šećera u prahu i cimeta, no ovoj mirisnoj i hrskavoj kori to uopće nije potrebno.

Mala pita od jabuka_izblizaTijesto je tanko i slatko, a jabuke se tope u ustima. Količina od 4 velike kocke (cca 200 kcal svaka) kod mene dovoljna je za desert poslije ručka za mene i mladunče plus ostaci za međuobrok ili doručak. Savršena količina s kojom nismo u kazni da jedemo kolače danima kasnije, kad nam više nisu zanimljivi. Sa tako brzom i jednostavnom pripremom uvijek možemo začas imati još.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Mala pita od jabuka”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s