Ujušak od bataka

Povremeno imam goste na večeri i nakon što odu doma zvoni moj telefon i na drugoj strani linije su isti ti gosti koji su stigli doma i zovu da pitaju zašto recept za jelo koje su sad pojeli nije na blogu jer ga oni žele odmah ponovo skuhati. Zašto?! I kad će biti??

Eh.To je povratna informacija kokve volim!

Dakle: ujušak od bataka je jedno od jela koje sam prva poželjela sama kuhati nakon što sam odselila iz roditeljske kuće. To je jednostavno, brzo i slasno jelo koje se može pripremiti od bilo kojeg dijela piletine s kostima (batci, krilca, zabatak, hrbat) i koje je vrlo okrepljujuće svježe skuhano – ali također i izvrsno nekoliko dana nakon pripreme, čuvano u hladnjaku. Najveći dio posla obavi štednjak i vrijeme pripreme koje morate stvarno nešto raditi je pet minuta uvrh glave. Također se može poslužiti sa ukuhanom tjesteninom ili uz bilo koji prilog koji najviše volite ili koji vam se baš taj dan jede – što će veću porciju skuhanog ujuška učiniti odličnim obrokom za više dana za redom, a koji je svaki dan drugačiji.

Potrebno (ovdje 5 porcija, ali recept je tehnika pa prilagodite):
pola žličice ulja
manja glavica luka
paket malih bataka (od krilaca) – ovdje 10 komada, 400 g
šaka šampinjona (50 g)
1 mrkva narezana na kolutiće (70 g)
žlica suhih gljiva (ako imate, ove su crne trubače koje smo nabrali prošle jeseni i osušili)
začini po želji: sol, vegeta, papar, suhi feferoni
žlica koncentrata rajčice ili 100 ml pasate

100 g graška (svježi ili smrznuti)

Za zgusnuti ujušak (opcionalno):
1 žlica brašna (za bezglutensku varijantu brašno slanutka)
malo vode da razmutite brašno

Postupak:
Ukupno vrijeme pripreme je oko 45 minuta. Narežite luk pa ugrijte ulje u dubljem loncu i popržite luk samo minutu-dvije da postane staklen.
Dodajte batke, gljive, mrkvu i začine i dolijte vode da sve pokrije (oko litre, ako je npr. zagrijete u električnom vrču i dolijete vruću ujušak će brže provrijati). Promiješajte i pokrijte poklopcem i pustite da provrije.
Nakon što provrije smanjite vatru i ostavite da vrije 30 minuta. Namjestite alarm i idite raditi nešto drugo. Ako želite ujušak jesti uz pire od krumpira njegova priprema je “nešto drugo” koje ćete sad raditi.

 

Kad zazvoni alarm dodajte koncentrat rajčice i grašak i poklopite dok ne pripremite brašno razmućeno u malo vode (kojim ćete malo zgusnuti ujušak) ili ne pronađete sitnu tjesteninu koju želite ukuhati u jelo (neka koja se kuha desetak minuta).
Ako ne ukuhavate tjesteninu sad je vrijeme da pristavite rižu, makarone ili – meni omiljene! – žgance, da budu prilog uz gotovi ujušak.
U ujušak koji vrije dodajte razmućeno brašno ili odabranu tjesteninu i otklopljeno kuhajte 10-ak minuta. U posljednjoj minuti probajte jelo i dotjerajte sol i začine.

Poslužite!

Ujusak od bataka_6Slasno, a lagano. Bogato okusom, ali ne i kalorijama. Savršeno na porciji makarona.

Ujusak od bataka_posluzenoSve što ne pojedete spremite u hladnjak i pretvoriti će se u žele da vam pokaže da ste krasno skuhali sav taj slasni kolagen iz pilećih kostiju. A drugi dan ugrijte i poslužite uz drugi prilog:

Ujusak od bataka_zele

Ujusak od bataka_posluzeno2Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s