Domaća muesli pločica

Domaći međuobroci najčešće se ne mogu natjecati sa kupljenim slatkišima niti jednostavnošću pripreme, niti osjećajem slasti koje pružaju kad zagrizemo u njih – a, priznajmo, u odabiru čokoladice zdravlje nam obično nije primarna misao vodilja.

No, čak i u ovim oštrim uvjetima, moguće je sa doista minimalnom količinom truda i sastojaka dobiti slatku pločicu čistog užitka koja je – k tome! – napravljena od cjelovitih i nutritivno vrijednih sastojaka. 

Muesli i granola pločice, sirove ili prerađene, možete pronaći i u domaćim trgovinama, ali kratak pregled karakteristika reći će vam da su:
– vrlo malene
– nesrazmjerno skupe s obzirom na sastojke
– obično vrlo slatke
– često vrlo masne

Kao što sigurno već znate muesli su mješavina cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, suhog voća i začina koje je na početku dvadesetog stoljeća osmislio švicarski liječnik Maximilian Bircher-Benner za pomoć oporavku svojih pacijenata i od tih dana muesli su krenuli u osvajanje svijeta kao jedan od najpopularnijih doručaka koji još i danas nepobitno asocira na zdravlje.

Možda niste osoba koja bi s veseljem kusala namočenu zob i zrnje za doručak, ali veseliti će vas saznati da se od istih sastojaka uz malu promjenu tehnike može napraviti izvrsna čokoladica – i stoga; bacimo se na recept.

Potrebno (za 4 velike pločice 14,5×3,5cm, svaka cca 200kcal):
pola šalice (45g) sitnih zobenih pahuljica
4 meke datulje (ako su vaše suhe namočite ih pola sata u vrućoj vodi)
28g badema
25g sirutke u prahu (opcionalno, možete izostaviti ili dodati drugi proteinski prah po želji)
1 žlica nezaslađenog kakao praha
1-3 žlice vode

Glazura:
40-50g čokolade po želji (tamne ili mliječne)
opcionalno 1/2 žličice kokosovog ulja

Postupak:
Prikupite sve sastojke. Obložite manju posudu plastičnom folijom da u nju možete utisnuti pločice i oblikovati ih.*
Zobene pahuljice, datulje (bez koštica!), bademe, sirutku i kakao stavite u sjeckalicu i usitnite sa nekoliko pulseva sjeckanja. Ovisno o sastojcima koje ste odabrali usitnjena smjesa biti će više ili manje suha. Dodajte jednu po jednu žlicu vode pa zavrtite sjeckalicu još jednom. Kad smjesa postane ljepljiva kugla koja se drži skupa prestanite dodavati i sjeckati.
Utisnite dobiveno smjesu ravnomjerno u odabranu posudu, oblikujte i stavite u hladnjak da se stegne dok otopite čokoladu. Oblikovanje u posudi je zgodno jer možete pločice sasvim omotati folijom pa ih pritisnuti odozgo nekom ravnom posudicom da ih sasvim izravnate.

Za glazuru nasjeckajte odabranu čokoladu na manje komadiće i 90% stavite u posudicu koja može u mikrovalnu. Grijte u mikrovalnoj u etapama po 20 sekundi dok ne primijetite da se čokolada počela topiti, a zatim izvadite, dodajte preostalih 10 posto nezagrijane čokolade i žustro miješajte da se sva čokolada otopi. Dio čokolade koji ste sačuvali omogućiti će da dobijete sjajnu i hrskavu glazuru radi kontrole zagrijavanja čokolade (tempering). Po želji možete dodati i pola žličice kokosovog ulja ako želite glatkiju glazuru koja se lako topi, s malo arome kokosa.

Ohladite u hladnjaku da se glazura stegne (oko 30 minuta) i…

Poslužite!

Domaća muesli pločica_naslovnaJa obično napravim od ove količine 4 dugačke pločice koje odvojeno zamotam u foliju i imam spreman međuobrok koji mogu pojesti kod kuće ili ubaciti u torbu i ponijeti na posao, no – ponekad je zgodno pločice narezati na manje komade i poslužiti kao slatkiš nakon ručka ili večere.

Domaća muesli pločica_porcijeOve su pločice slatke, grickaste, ugodnog čokoladnog okusa s komadićima badema, a čokoladna glazura** daje im nezamjenjivu dimeniju “pravog snacka” jer uz nju vam definitivno neće zdravlje biti prva stvar koja pada na pamet kad je vidite.

Slasno, jednostavno, praktično i može se ponijeti svuda – zapakirano u komadić plastične folije, alu folije ili pak privlačno smješteno u omotić od pergament papira. Samo izvadiš i njam!

Domaća muesli pločica_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Naravno, posuda nije obavezna! Smjesu možete oblikovati i u samoj foliji, ohladiti pa premazati ili preliti čokoladom.
**ja posebno volim crnu čokoladu, ali odlične su i za potrošiti čoko-dekoracije oko Uskrsa ili Božića

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s