Jednostavni Pad Thai

Tajlandska kuhinja na glasu je kao gastronomska tradicija ravnoteže, pozornosti prema detaljima i različitosti – a pad thai krunski je dragulj te tradicije. Koristeći jednostavnu, a opet raznoliku paletu okusa i spajajući aromatične dodatke i jednostavnu podlogu pad thai savršen je brzi obrok za bezbolnu pripravu čak i za večeru u tjednu, kad nakon posla samo želite brzo, brzo, odmah jesti.

Sastojci koji idu u ovo jednostavno jelo sa tjesteninom nisu više egzotični i nalaze se na policama svakog većeg supermarketa, no ako ih ne možete ili želite nabaviti ovakvo jelo lako se može pripraviti i od drugih namirnica koje već imate u svojoj smočnici. Važno je jedino imati porciju tjestenine (ne mora biti rižina!) i malo mašte da spojite nešto slano, nešto slasno (umami), nešto slatko, nešto kiselo i nešto ljuto – da dobijete uravnoteženi umak – i nakon što umak spojite sa tjesteninom ukrasite cijelu sliku nečim hrskavim.

Ravnoteža, detalji, raznolikost.

Donji recept koristite kao ideju i smjernice u još jednom u nizu recepata tehnike srijedom. Klice mungo graha već smo nekoliko puta zajedno uzgajali i iskoristite priliku dok je još toplo da uživate dobrobiti brzog klijanja i dodate ih u svoj pad thai.

Potrebno (za jednu porciju):
70 g rižinih rezanaca (jednostavna podloga)
1 jaje
1 žlica soja sosa (slano)
1 žličica ribljeg umaka (umami)
1/2 žličice smeđeg šećera (slatko)
1 žličica limunovog soka (kiselo)
1/2 žličice sambal oeleka (ljuto)
šaka klica mungo graha
zdrobljeni prženi kikiriki (hrskavo)
malo ulja za prženje

Postupak:
Rižine rezance potopite u vrelu vodu na 10-15 minuta da nabubre dok vi pripremite sve ostalo. Promiješajte ih nekoliko puta da se ne bi zalijepili jer rižini rezanci se jako vole zalijepiti 😀
Istucite vilicom jedno jaje u manjoj posudici i stavite sa strane.
Pjenjačom izmiješajte u drugoj posudici soja sos, riblji umak, šećer, limunov sok i sambal (ili drugi ljuti umak po želji) da se šećer rastopi i svi sastojci spoje. Stavite sa strane.
Operite i osušite klice. Zdrobite malo kikirikija za ukras. Pripremite zdjelicu iz koje želite jesti.

U voku ili dubljoj tavi zagrijte pola žličice ulja i ispecite meku kajganu. Istresite jaje u zdjelicu iz koje ćete jesti da se ne grije dalje dok pripremate ostalo.
Ocijedite rezance i uz još malo ulja dodajte ih u tavu u kojoj ste ispekli jaje. Također dodajte klice i pripremljeni umak. Miješajte minutu-dvije da se svi sastojci spoje i umak upije u rezance. Dodajte jaje, promiješajte i istresite u zdjelicu za posluživanje.
Na vrh dodajte zdrobljeni kikiriki i…

Poslužite!

Brzo, aromatično, slasno i uravnoteženo – a još i tako lijepo na tanjuru da mi srce zaigra od sreće svaki put kad ga pripremim. Radost za oči, za okusne pupoljke i za želudac.

Jednostavni pad thai_zalogajTakođer, ovo je jedno od jela koje i nakon što ste smazali pola porcije još uvijek izgleda slasno i privlačno kao i kad ste ga tek poslužili.

Jednostavni pad thai_napolaIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Uobičajeni zeleni ukras na pad thai rezancima je i korijandar, ali ja ga ne mogu jesti pa sam ga ukrasila s malo peršina. Vi slobodno dodajte korijandar ili malo dekorativno narezanih ljutih papričica.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s