Slani frape u zdjelici

Ako ste više čovjek za gazpacho nego zdjelicu izmiksanog voća za doručak na pravom ste mjestu.

Prije nekoliko dana pisala sam o frapeu u zdjelici (što je vrlo nespretan prijevod engleskog izraza smoothie bowl) i o tome kako je ta voćna verzija po mom mišljenju izvrsna kao poslastica, no prešećerna za doručak, pa bih vam danas željela pokazati da postoji manje slatka alternativa koja je još uvijek vrlo ukusna, nutritivno fantastična, a također pruža isto zadovoljavajuće iskustvo jedenja vrlo šarenog, super-instagram doručka.

Mješavine namirnica koje se mogu izmiksati u glatke, kremaste načine dostave goriva vašem sustavu za unutrašnje sagorjevanje, prostiru se ne samo na području slatkiša i povrtnih juha nego pružaju 360-stupanjsku paletu okusa koja se se kreće od potpuno slatkih, preko slatko-začinjenih, slatko-slanih do bogato slanih – a također i dalje preko umami slanih i začinjenih do blagih, slatkastih i natrag prema slatkišima – iz posve drugačije startne točke.

Startnu točku slatkih frapea svi već poznajemo; to je banana, i to najčešće zaleđena banana u slučaju frapea u zdjelici, no što bi mogla biti startna točka slanih frapea?
Zapravo, ima ih nekoliko – ali danas ćemo se dodirnuti one koja se meni čini slanim polom ove 360-stupanjske avanture.

Cvjetača. Svježa cvjetača.

Blagog okusa, neprepoznatljivog u mješavini i pritom pravog kameleona koji će dati puninu, a pritom se potpuno prilagoditi aromatičnijim sastojcima – cvjetača je sastojak koji će dati svježinu, minerale, vlakna i osigurati da vaša zdjelica doista bude prikladne veličine za raskošan obrok. Recept koji slijedi primjer je i ideja koja će vam, nadam se, otvoriti nove horizonte – ali tako da vam pokaže smjer, a ne cilj. Prilagodite ga svojim potrebama i svom ukusu!

Potrebno (za 1 porciju za doručak, cca 350 kcal sa dodacima):
150 g cvjetače (sirove, čiste i usitnjene)
60 g avokada (to je četvrtina prosječnog avokada, može biti zamrznut*)
15 g proteinskog praha (ovdje konopljin)
vode toliko da vaš blender usitni sve sastojke u glatku smjesu, ovdje otprilike 200 ml
ako ste inače ljubitelj snažnih okusa i zelenih sokova – češanj češnjaka
ako je ovo prvi put da probavate ne-slatki frape – pola banane, zelena jabuka ili žlica tekućeg zaslađivača poput meda

Dodaci:
usitnjeni bademi
sezam – tostirani svijetli ili sirovi crni
chia sjemenke, konopljine sjemenke ili bundevine sjemenke
naribana svježa mrkva, kockice krastavca ili paprike, usitnjeni paradajz
aromatizirana sol poput soli s vrganjima
papar

Postupak:
Cvjetaču, avokado, proteinski prah i vodu izmiksajte u glatku kremu. Hrabri neka dodaju češnjak koji će smjesu učiniti vrlo začinjenom, gotovo peckavom. Manje hrabri mogu dodati četvrt žličice granuliranog češnjaka (ili luka), ali stvarno ne preporučam to za prvi susret sa slanim frapeom. Radije počnite od mješavine koja sadrži i pola banane ili kiselkastu jabuku jer će tako biti mnogo blaža.

Kremu preselite u privlačnu zdjelicu i dodajte odabrane dodatke na vrh, po želji malo posolite (sa aromatičnom solju) i/ili popaprite, a zatim…

Slani frape u zdjelici_naslovnaPoslužite!

Frape na slikama bio je jutros moj doručak. Za slikanje stavila sam samo nekoliko malih rajčica, ali kad sam ih pojela dodala sam još jedan cijeli veliki paradajz narezan na kockice. Ovaj kremasti slani frape ima okus kao bogata slana krem juha i dodaci na vrhu su pravilo, a ne iznimka. Komadići badema i rajčica daju mu teksturalnu različitost, ali također i fantastičnu puninu okusa, izražajnu slatkoću zreloga ljeta.

Slani frape u zdjelici_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Oduševilo me kad sam saznala da se avokado može zamrznuti ako ste kupili više komada za dobru cijenu. Ja ih samo prepolovim i stavim polovce u vrećice pa zaledim. Mogu se miksati bez odleđivanja, a za guacamole i salate odledite u hladnjaku pa izgnječite. Tekstura neće biti kremasta kao da su svježi, pa ih baš ne koristim za tost s avokadom, no za sve zgnječene svrhe su odlični.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Slani frape u zdjelici”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s