(Veganski) pesto od suncokreta

Može li čovjek imati previše recepata za pesto? To je kao da pitate može li imati previše ideja ili previše trikova u rukavu.

Jedini proces na ovom svijetu koji nam daje slobodu jest znanje.

Sigurno ste već naslutili ranije, ali evo da kažem i otvoreno: ja sam osoba koja voli znati koliko stvari koštaju i kolika im je cijena, osoba koja voli od malo napraviti mnogo i koja uživa u proširivanju svojih znanja o održivosti. Da bi mogla kritički o nabrojanom zaključivati moram i proširivati svoju bazu znanja o bazičnim stvarima, poput cijene hrane i života na različitim mjestima na svijetu.

Tako sam na nedavnom putu u London (odakle sam vam natipkala salatu od tlačenice) umjesto obilaska Downing streeta ili Big Bena odabrala obilazak Tesca, Waitrose-a, Pret-a Mangera i niza supermarketa na Londonskom području ne bih li malo njuškanjem popunila bazu podataka.

Sjetila sam se toga ponovo jučer, kad sam gledala kako Hench Herbivore šopinguje u Aldiju i kad je na povratku iz grocery haul-a (kojih, usput budi rečeno, na Youtubu ima cijelo dragocjeno more) pokazao paket gljiva koji je kupio i rekao:“…now includes wonky mushrooms!” (prijevod:”sad uključuje i grbave gljive!”). To je velika sreća, i meni i njemu i mnogim ljudima koji brinu o održivosti jer tašto odbacivanje potpuno ispravne hrane samo zato što je nepravilnog oblika je kuga koja progoni i naše tržište i, osim što uništava poljoprovrednike, pridonosi i nepotrebnom bacanju sasvim ispravne hrane – koja time također povisuje cijenu one “lijepe” hrane koja uspije doći do konačnog potrošača.

I stoga danas: pesto!

Pesto zato jer je kraj ljeta i bosiljak je već žućkast, star i žilav i netko bi mogao reći da ni za šta više nije dobar – ali ne vjerujte! I dalje je prekrasan i aromatičan i dodati će život vašem ručku i veselje okusnim pupoljcima.

Potrebno (za malu staklenku pesta, dovoljnu za 6 porcija tjestenine, nekoliko pesto-humusa, par umaka od jogurta s pestom ili mnoštvo namazanih kriški kruha ili dvopeka)
1 šalica lišća bosiljka
pola šalice suncokretovih sjemenki
1 češanj češnjaka
prstohvat soli
1 žlica pahuljica prehrambenog kvasca (ili ribani parmezan za ne-vegansku varijantu)
4 žlice ulja (maslinovo s više “travnatog” okusa je meni najbolje)

Postupak:
Na suhoj tavi popržite suncokretove sjemenke na nježnoj vatri, da se ugriju i zamirišu. Očistite češanj češnjaka i malo ga usitnite.
Prebacite pržene suncokretove sjemenke u sjeckalicu (najlakše ćete to učiniti sa papirnatog ručnika, ako imate malu sjeckalicu kao ja) i nekoliko puta kratko zavrtite sjeckalicu da usitni suncokret, a ne grije ga više.

 

Prije nego se suncokret počne pretvarati u maslac od suncokreta, ali fino je usitnjen, dodajte ostale sastojke: sol, češnjak, prehrambeni kvasac i bosiljak pa usitnite uz dodavanje ulja. Ja volim relativno čvrsti pesto pa dodam samo toliko ulja da postane pasta, ali vi slobodno dodajte više, ako volite više tekući pesto.

 

Probajte i dodajte još soli ako je potrebno prije nego ga izvadite iz sjeckalice i preselite u staklenku koja se može dobro zatvoriti.

Poslužite!

Veganski pesto od suncokreta_naslovnaOvakav pesto jedan je od mojih najdražih popodnevnih međuobroka namazan na komadić dvopeka, a također je genijalan umiješan u gusti grčki jogurt (ili ovakav ocijeđeni) kao umak za salatu ili umakanje čipsa.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “(Veganski) pesto od suncokreta”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s