Kolačić s limunom i makom

Ako ste negdje u bijelome svijetu isprobali kolač od limuna s makom koji se tradicionalno poslužuje uz popodnevni čaj ili možda mafin od limuna i maka koji je česti doručkovni izbor – i zaljubili se! – ovo je kolačić za vas.

Ovdje na Porciji i pol već imamo zobeni kolač s makom, a ovaj kolačić nije  manja i brža porcija tog kolača već je ovo raskošnija i potpuno drugačije odsvirana melodija. Ovaj je kolačić gotov u dvije minute pečenja u mikrovalnoj i zajedno sa miješanjem i glazurom omogućiti će vam da za pet minuta imate slastan kolač vrijedan divljenja, ali također i fantastičan brzi doručak iznimne nutritivne vrijednosti, od cjelovitih sastojaka.

Ovaj kolačić možete pripremiti u šalici u kojoj ćete ga peći – i zatim iz nje pojesti, ali ja sam za ovu priliku zmazala više suđa. Vi ne morate 😉

Potrebno: (za 1 kolačić, 360 kcal)
mini laneno jaje (1 žličica mljevenog lana i 3 žličice vode)
1 žlica integralnog brašna (10g)
1 žlica bijelog brašna (10g)
2 žlice zobenog brašna (20 g, sameljite zobene pahuljice u mlincu ili blenderu)
1/2 žlice ulja (suncokretovo, 7g)
1/8 žličice praška za pecivo
1/16 žličice sode bikarbone
1 žlica svijetlog smeđeg šećera
naribana korica jednog limuna
1.5 žlica (20g) mlijeka po izboru – životinjskog ili sojinog
1 žlica limunovog soka
1 žlica makovih sjemenki

Glazura*:
1 žlica posnog sira
1 žličica kiselog vrhnja
1 žličica šećera u prahu

Postupak:
Prvo napravite mini laneno jaje: pomiješajte žličicu mljevenog lana sa 3 žličice vode i stavite na stranu da gelira.
Odmjerite brašna u posudu, dodajte ulja i naribajte koricu sa limuna. Iscijedite limun – bilo samo jednu žlicu pa ostalo spremite u hladnjak ili cijeli limun pa napravite od njega limunadu za uz kolačić.
Napravite ukiseljeno mlijeko tako da izmiješate odabrano mlijeko i limunov sok i ostavite sa strane koju minutu dok sve ostalo pripremite.
Ako želite peći u dekorativnoj posudi, kapnite u nju malo ulja i namažite je.
Stavite sve sastojke za kolačić u posudu za miješanje i uz pomoć pjenjače pomiješajte u tijesto.

Uz pomoć žlice ili špatule i po želji preselite tijesto u posudu u kojoj ćete peći kolač.
Na najjačoj snazi u mikrovalnoj (ovdje 700W) nepokriveno pecite 2 minute.
Izvadite iz mikrovalne i ohladite nekoliko minuta dok pripremite glazuru i premažete je po kolaču, a zatim…

Poslužite!

Kolačić s limunom i makom_posluženOvaj je kolač mekan, sočan, vrlo aromatičan i osvježavajuć. Zobeno brašno mu onemogućava da se digne kao što bi se pšenični kolač rahlo digao, ali zato mu daje sjajnu aromu i puninu okusa. Mnoštvo maka hrskavošću ispunjava svaki zalogaj, a kiselost glazure sjajno nadopunjava bogatu slast kolača.

Kolačić s limunom i makom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio!

* za vegansku glazuru upotrijebiti tučeno zaslađeno kokosovo vrhnje (masni dio iz kokosovog mlijeka) ili napravite sir od cashew oraščića bilo fermentirani kao ovdje ili izmiksajte 4 sata namočene oraščiće sa malo vode, limunovog soka i zaslađivačem po želji.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kolačić s limunom i makom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s