Sirnotortne teglice

Otkad je vrućina malo jenjala uhvatila sam se opet redovitog trčanja pa mi je palo na pamet da vam pokažem moj omiljeni proteinski međuobrok – svježi sir sa pekmezom. Budući da je svježi sir sa pekmezom puno manje zvučno i privlačno ime od čizkejka u teglici, a meni se kosa diže od viđanja riječi cheesecake transkribirane na domaće, danas uz recept također prijedlog za izludbu lingvista – sirnotortne teglice.

Ove tri teglice su set iz Interspara i zgodne su jer su simpatičnog oblika i šarenih poklopaca (i jer su bile 19,90 ;)), ali također možete pripremiti porciju, pa i porciju i pol u običnim teglicama s poklopcem na zavrtanje, plastičnim kutijicama ili čak zgodnim čašama – ako ih ne mislite nositi sa sobom na posao.

Potrebno (za 3 125ml teglice, ali ovo su okvirni omjeri, prilagodite ih sebi):
6 keksa (integralni su meni najbolji, ali ako imate neke koje želite potrošiti ovo je idealan način)
200 g svježeg posnog sira
70 g 20% kiselog vrhnja
žlica-dvije pekmeza (ja sam koristila ovaj od bazge iz prethodnog posta)
dodaci za ukrašavanje (voće, sjemenke, orašasti plodovi, hrskave pahuljice, kokos,…)

Postupak:
Prikupite sve sastojke i čiste posudice.
Zgnječite po dva keksa i usipajte mrvice na dno posude. Ako je sir koji imate vrlo suh možete mrvice keksa pomiješati sa žlicom mlijeka da se ljepše integriraju.
Sir i vrhnje izmiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom da postane gladak. Odvojite dio (ovdje trećina) u drugu posudu i umiješajte u njega pekmez po izboru.
Složite naizmjence oba sira u odabrane posudice. Dodatke možete dodati odmah ili kad želite pojesti ovaj mali proteinski međuobrok. Voće ili hrskave pahuljice dodati će još šećera, a sjemenke, kokos ili orašci dodati će hrskavu teksturu i zdrave masti.

Poslužite!

Sirnotortne teglice_posluženeBudući da za pripremu ovog deserta ili međuobroka poslije vježbanja (ili poslije ručka) treba 2 minute i može se pripremiti od sira i pekmeza iz hladnjaka pripremljene teglice nije potrebno dodatno hladiti. Pripremljene mogu stajati dva-tri dana u hladnjaku ako naknadno dodajete dodatke, a sa narezanim voćem na vrhu trebalo bi ih u roku 24 sata pojesti.

Sirnotortne teglice_sletJa volim ove integralne kekse za podlogu jer imaju puno vlakana, malo kalorija i malo slankast okus, ali ako umjesto njih koristite po dva keksa s maslacem (petit beurre) dobiti ćete desert vrlo sličan “pravoj” torti od sira. Sirnu smjesu također možete više zasladiti – bilo nekom vrstom šećera ili tekućim zaslađivaćem bez kalorija – da gotovi proizvod učinite bližim vašim očekivanjima. Ovako pripremljene teglice imaju oko 200 kcal po komadu (+ kalorije odabranih dodataka) i u tome 9g masnoće, 19g ugljikohidrata i 10 g proteina.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Sirnotortne teglice”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s