Brzi džem od bazge

Danas imam za vas recept koji je vrhunac jednostavnosti, a opet rezultat je, baš kao sve one emocionalne kerefeke u MasterCardovoj reklami – nešto neprocjenjivo.

Pekmezi su na glasu kao komplicirani i mnogosatni postupci sa nekoliko slojeva tradicijskog štofa, no najvažniji zadatak ovog pekmeza je locirati grm bazge zrelih plodova, a negdje podalje od prometne ceste. Kad ste ga pronašli naberite, zajedno sa žilama cvjetova, zrele i sočne plodove. Izgledaju osjetljivi no zapravo su dosta otporni i bez problema će izdržati prenošenje u vrećici pa čak i stajanje dan ili dva u hladnjaku. Iako su plodovi zamamni i sočni nemojte doći u napast da ih jedete sirove jer svi dijelovi biljke sadrže cijanidin glikozid i nije ih preporučljivo jesti bez kratke termičke obrade.

Ja sam ovdje skuhala staklenku pekmeza od pola kile bazginih bobica. Naravno, ako imate više, možete skuhati i više, ali možda će vam baš dobro doći da vidite kako je jednostavno skuhati pekmez od malo voća – pa se možda i češće odvažite na takav postupak. Pekmezi poput ovog, koje je teško nabaviti, također su i sjajan poklon.

Potrebno:
500 g bazginih bobica
pola želina (12,5 grama)
50-250 g šećera

Postupak:
Skinite bobice sa grančica u duboku posudu, rukom ili uz pomoć vilice kojom ćete “počešljati” grančice.
Kad skinete sve bobice operite ih u hladnoj vodi. Oštećene i nezrele bobice će se podići na vrh pa ih bacite, a zatim one koje ostanu dobro ocijedite nježno ih premjestivši u cjedilo da se do kraja ocijede.
Stavite bobice u prikladnu posudu (kod mene teflonski vok) i posipajte sa pola želina i žlicom šećera. Izmiješajte i stavite da se grije. U maloj posudi zakuhajte vode.
Čim bobice zavriju (a to će biti jako brzo na ovako malu količinu) izgnječite ih gnječilicom za krumpir. Ja ne izgnječim sve jer mi je ljepše kad ostane malo cijelih bobica. Kad ih izgnječite do željene teksture dodajte šećer. Ja sam dodala 50 grama jer su bile dosta slatke, ali slobodno dodajte više – do 250 grama mi se čini suvislo za ovu vrstu voća.
Kuhajte 3 minute. Taman će vam toliko trebati da vrućom vodom isperete staklenku ili dvije u koje želite puniti pekmez.
Napunite pekmez u staklenku i zatvorite dok je još topao. Ohladite do sobne temperature pa možete spremiti u hladnjak dok ga ne pojedete, što meni bude kroz oko 1-2 mjeseca.

Poslužite na finom kruhu, na rižinom krekeru, na tortilji premazanoj kikiriki maslacem ili uz jednostavne keksiće. Želin je temeljen na pektinu pa je ovaj džem prikladan i za vegane.

Obožavam okus ovog pekmeza: bogat, posebnog mirisa i s jednom taninskom notom, poput mošta od crnog grožđa.

pekmez bazga_zalogaj
Ja volim tanak sloj pekmeza, a ovaj je tako friško kuhan da se nije ni stigao ohladiti.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Brzi džem od bazge”

  1. Pozdrav! Opet ja imam glupo pitanje: staklenke u koje spremate dzem samo isperete vodom ili moraju biti i suhe i tople? Mene su ucili da ih moram zagrijavat u pecnici i punit dok su vruce. Zato sam i odustajala od domacih dzemova.
    Hvala vam puno i na receptu i na strpljenju.

    Liked by 1 person

    1. Naprotiv – to je baš dobro pitanje! 🙂 Staklenke moraju biti 1) tople (da ne bi došlo do termalnog šoka i pucanja kad ih budete punili) i 2) čiste. Nešto je kompliciranije kad radite pravo konzerviranje, pri čemu će staklenke duže stajati (pa se često preporuča dodatna sterilizacija napunjenih posuda), ali kad imate ovako malo pekmeza koji će se odmah koristiti prokuhana voda odjednom obavi obje funkcije: 1) ispere staklenku da ju zagrije – i to 2) čini prokuhanom vodom koja neće unijeti bakterije. Danas također ima za kupiti i dezinficirajućih tekućina koje steriliziraju posude (kao npr. kad kuhate pivo da ne unesete u slad ništa osim željenog kvasa), ali i kad bi tim tekućinama ispirali staklenke opet bi ih trebalo zagrijati radi sprečavanja termalnog šoka (što se može napraviti zagrijavanjem u pećnici, ali i drugačije).

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s