Burger od prosa i graha

Ponekad je istinski teško pronaći nešto što stavljeno između dvije kriške kruha daje dobar sendvič… pogotovo ako je kruh jačeg okusa, od integralnog brašna ili obogaćen sjemenkama. Kruh jednostavno prevlada i razblaži sve ostale okuse, nadvlada salame, potlači pljeskavice, izblijedi odreske. Postavi nužnom ogromnu količinu soli i masnoće koje kompletno unište nutritivnu vrijednost sendviča. A još je gore ako izborom ili silom prilika ne jedete meso.

No ne i s ovim burgerom.

Ovaj je burger jednostavan i prepun okusa i mogu ga prirediti brzo i iz sastojaka koje uvijek imam kod kuće. A sve to uz dodanu vrijednost nutritivno uravnoteženog obroka!

Potrebno (2 burgera po 180 kcal sa 7 grama proteina):
1/4 šalice (50g) suhog prosa, skuhanog (tj. oko 140 g kuhanog prosa, može ostatak od prethodnog obroka)
120 g kuhanog graha
pola lanenog jajeta (1/2 žlice mljevenog lana i 1,5 žlica vode)
2 žlice kečapa po izboru
1 žličica mješavine začina za perad (Kaufland ima odličnu u liniji World of spices)
1/2 žličice dimljene paprike
žlica svježeg peršina, nasjeckanog
manji luk
češanj češnjaka
ulje za dinstanje luka i pečenje burgera

Dodaci:
pecivo po izboru, ali preporučam neko sa sjemenkama
tartar (za veganski: majoneza od aquafabe + nasjeckani kiseli krastavac, kopar i malo limuna ili octa)
zelena salata po izboru
salata od ribane mrkve i cikle sa umiješanim hrenom

Postupak:
Ako kuhate proso posebno za ovaj burger počnite tako da na pola žličice ulja prepržite proso oko dvije minute da zamiriši i dobije malo zlaćanu boju. Zalijte dvostrukom količinom vruće vode, dodajte malo soli i kuhajte 8 minuta pokriveno na laganoj vatri. Nakon što proso popije svu vodu ugasite vatru i ostavite pokriveno 10 minuta, a zatim razrahlite vilicom i malo ohladite prije nego počnete s ostatkom pripreme burgera.
Pripremite laneno jaje tako što ćete pomiješati mljeveni lan sa vodom i ostaviti sastrane da gelira.
Za burgere pripremite sve sastojke, a zatim nasjeckajte luk i popržite na malo ulja dok na postane proziran i lijepe karamelaste boje (oko 5 minuta na srednjoj vatri). Potkraj dodajte i češnjak te pržite oko pola minuta pa stavite sa strane da se hladi.
U većoj zdjeli izgnječite grah gnječilicom za krumpire tako da većina zrna graha bude zgnječena, ali ne i pretvorena u pastu. Dodajte sve ostale sastojke: proso, kečap, začine, dinstane lukove, nasjeckani peršin. Izmiješajte i dodajte laneno jaje pa izgnječite temeljito smjesu da se poveže. Nešto prosa će se smrviti što će dati gustu mješavinu koja se lako oblikuje i drži se zajedno.
Mokrim rukama oblikujte dvije pljeskavice.
Pljeskavice se mogu prekriti plastičnom folijom i ostaviti u hladnjaku do 24 sata prije pečenja (ja sam jednu tako spremila za sutrašnji doručak) ili se peći odmah.
Nije mi se dalo mazati drugu tavu pa sam pekla pljeskavicu na ovoj željeznoj, ali neljepljiva tava je još lakša za upotrebu (jer se pljeskavica za nju ne lijepi :D). Pecite na srednjoj vatri 4 minute sa svake strane, bez mnogo naguravanja – da bi pljeskavica imala dovoljno vremena da dobije hrskavu, karameliziranu koricu.

Poslužite!

Burger od prosa i graha_karamelizirana koricaOvaj burger nije tvrd i žvakaste, otporne strukture kao što su burgeri sa glutenskim brašnom, niti je suh i “kruhast”. Ovaj je burger sočan, aromatičan i hrskav izvana – a mekan i punog okusa iznutra. Zasebno prženje prosa i luka prije sastavljanja smjese za burger, u kombinaciji sa dimljenom paprikom daje mu sjajan sladni karamelasti okus koji je fantastično nadopunjen kiselkastim tartarom i hrenom iz salate s ciklom i mrkvom.

Burger od prosa i graha_složitiUz hladni lager ovo je baš jedan iznimno slastan zalogaj.

Burger od prosa i graha_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Burger od prosa i graha”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s