Pogača s grila sa začinjenim slanutkom

Današnji je recept tehnika iskorištavanja jednostavnih namirnica koje se možda već skrivaju u vašem hladnjaku (ili ih lako možete pokupiti na putu s posla), a koja rezultira privlačnim i slasnim obrokom koji izgledom i okusom djeluje kao da je produkt velikog promišljanja. U ovim vrućim danima sigurna sam da će vam biti drago saznati da početka do kraja pripreme ove pogače trebate oko 10-ak minuta.

Kako sam u ponedjeljak napravila nešto više tijesta za pizzu ostavila sam ga u hladnjaku da ga nekad preko tjedna ispečem i inspiraciju za ovu začinjenu pogaču s grila dobila sam iz kombinacije dva izvrsna recepta: Vegan BBQ Chickpea Jalapeno Pizza kod AnarchistKitchen i Vegan Grilled Peach Flatbread kod Two Market Girls – oba recepta toplo preporučam. Zbog sumanute vrućine u Zagrebu danas bilo mi je preludo paliti pećnicu, a gril tava se učinila izvrsnom opcijom umjesto pravog roštilja. Korejski začinski štimung aromatičnošću se sam nametnuo kao logični izbor 😉

Potrebno (za jednu pogaču, ali lako se udvostuči):
80-100 grama dizanog tijesta (ja sam napravila svoje po ovom receptu, ali bilo koje drugo ili kupljeno tijesto za pizzu je također ok)
malo ulja za pečenje

100 g kuhanog slanutka (iz konzerve ili doma skuhanog)
1 žličica ulja po želji (suncokretovo ovdje)
1 češanj češnjaka, usitnjen
1 mladi luk, narezan na manje dijelove (ostavite komadić zelenog dijela za ukrašavanje)
1/2 žlice gochujang paste (moja je iz Pekinške Patke)
1/2 žličice šećera
pola šalice vode
žličica tostiranih sjemenki sezama
1/2 žličice tostiranog sezamovog ulja

Postupak:
Sve prikupite jer je postupak pripreme vrlo brz. Ako ste spretni možete u isto vrijeme skuhati začinjeni slanutak i ispeći pogaču, ako niste sigurni prvo napravite samo začinjeni slanutak pa ga pokrijte poklopcem tih nekoliko minuta dok pogača bude gotova.

Začinjeni slanutak: Nasjeckani češnjak i mladi luk narezan na manje dijelove kratko popržite na ulju (da zamiriše, oko pola minute).
Dodajte ocijeđeni slanutak, šećer i gochujang pastu i promiješajte kratko da se ugrije pa dodajte vodu i pokrijte poklopcem da se kuha na srednjoj vatri oko 3-5 minuta. Sve se treba ugrijati i dio vode ispariti, da ostane fini gusti umak. Izgnječite dio slanutka i sve izmiješajte. Biti će kremasto i vrlo aromatično. Ugasite i ostavite sa strane.

Za pogaču zagrijte gril tavu i dok se grije razvaljajte tijesto na debljinu oko pola centimetra. Premažite vruću tavu sa malo ulja i ubacite razvaljano tijesto. Pecite na jačoj vatri, bez diranja i premiještanja da dobijete lijepe oznake od grila, oko 3 minute. Tijesto će se lijepo napuhati, rubovi će biti suhi i pogača će se odizati od tave. Okrenite pogaču i pecite još oko dvije minute da se i druga strane lijepo ispeče.

Na odabrani poslužavnik stavite pečenu pogaču i na nju rasporedite začinjeni slanutak. Posipajte sezamom, nakapajte tostiranim uljem i ukrasite preostalim zelenim dijelom mladog luka.

Poslužite!

Pogača_gril_slanutak_naslovnaOvu fantastičnu porciju i pol odlično prati jedan hefeweizen komplementirajući sladom bogatoj ljutini.

Aromatično, pikantno, raskošno. Vidi te prekrasne dekorativne prečkice od ispod:

Pogača_gril_slanutak_ispodTijesto je meko iznutra i hrskavo od grila izvana, a začinjeni slanutak je slasna podloga za sezam i tostirano ulje – nemojte nikako izostaviti ulje jer ono daje bogatstvo inače vrlo kalorijski suzdržanom jelu.

Pogača_gril_slanutak_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Pogača s grila sa začinjenim slanutkom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s