Kolačić od kruške

Najlakše je biti inspiriran kad već znaš koje su ti opcije.

Barem je meni tako. Danas sam došla roditeljima na uobičajeno nedjeljno druženje za ručkom i tamo me dočekala zdjela predivnih ljetnih krušaka. Tata je rekao: “Nosi!” i to je bio zaključen posao. Pojeli smo, podružili smo se, popili kavu i nakon toga kruške su iz njihove preselile u moju kuhinju. Ne sve, naravno, mora i njima ostati koja da isprobaju novu kreaciju kada novost osvane na blogu 😉

Ljetne kruške obožavam, jer su mirisne, sočne i meke i jer imaju mnoštvo vlakana. To ih, po mom mišljenju,  čini idealnim voćem za jelo u njihovom originalnom obliku, ali također ih čini savršenim za kolač iz mikrovalne jer u super-kratkom vremenu postižu idealnu teksturu.

Ovaj je kolačić porcija i pol voćnog kolača koja je brza, sočna, ne preslatka i zadržava najbolje iz oba svijeta: mekog biskvita i voćnog osvježenja. Izvrstan je kao brzi desert, ali također i kao doručak – kada kalorijska vrijednost od oko 330 kalorija dozvoljava i da ga popratite šalicom mlijeka ili drugim omiljenim napitkom i nazovete to potpunim obrokom.

Potrebno:
2 žlice integralnog brašna (20g)
2 žlice običnog glatkog brašna (20 g)
1/2 žlice ulja (suncokretovo, 7g)
mini laneno jaje (1 žličica mljevenog lana i 3 žličice vode)
1/8 žličice praška za pecivo
1/16 sode bikarbone
1 vanili šećer (ili 10 g šećera i kap ekstrakta vanilije)
2 žlice (30g) mlijeka po izboru – životinjskog ili sojinog
1/4 žličice octa
mala ljetna kruška, potpuno zrela (oko 100 g)

Postupak:
Prvo napravite mini laneno jaje: pomiješajte žličicu mljevenog lana sa 3 žličice vode i stavite na stranu da gelira.
Zatim napravite ukiseljeno mlijeko tako da izmiješate odabrano mlijeko i ocat i ostavite sa strane koju minutu dok pripremite sve ostalo.
Operite, izvadite joj koštice i narežite krušku na male kockice, promjera oko pola centimetra. Nije potrebno guliti krušku i nije potrebno da bude savršena; jednostavno odrežite natučene dijelove i nasjeckajte ostalo. Ja sam ovdje radi dekoracije ostavila vrh u jednom komadu da ga zabodem u vrh kolača, ali to isto nije obavezno – možete cijelu krušku narezati i umiješati u tijesto.
Ako želite peći u dekorativnoj posudi, kao ja ovdje u čaši za sladoled – kapnite u nju malo ulja i namažite je.
Stavite sve sastojke osim kruške u posudu za miješanje i uz pomoć pjenjače pomiješajte u tijesto.
Dodajte kockice kruške, pomiješajte uz pomoć žlice ili špatule i po želji preselite tijesto u posudu u kojoj čete peći kolač
Na najjačoj snazi u mikrovalnoj (ovdje 700W) nepokriveno pecite 2 minute. Ako je vaša mikrovalna jača skratite vrijeme pečenja (provjerite nakon minutu, pa nakon minutu i pol). Pečeni kolač biti će suh na površini, jasno dignut i mirišati će karamelasto.

Poslužite!

Kolačić od kruške_zdravicaAromatičan, mek, sočan i sa sjajnom teksturom mekog – ali ne i gnjecavog voća – ovaj je kolačić nabolje utrošenih pet minuta na pripremu ljetnog kolača. Ja ga ovdje nisam posipala šećerom ili ukrašavala kremama no obje opcije odlično mu pristaju, a ako imate vremena i snage pričekati nekoliko minuta da se malo ohladi možete ga čak poslužiti i sa kuglicom sladoleda od (burbon) vanilije.

Kolačić od kruške_zalogajIznutra je tako divno pjenast i sočan, pun prekrasnog voćnog okusa zaokruženog jednostavnošću vanilije.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s