Rajski mafini

Priznajem, u zadnje vrijeme nekako sam više no inače preokupirana doručkom.

Nisam baš veliki ljubitelj slatkih doručaka, a u ovo doba godine jednostavno se nađem zatrpana sa previse svježeg voća da bi ga se ignoriralo i onda, iz jutra u jutro, zatičem sebe pri kusanju neke verzije voćne mišance: sa zobenima, kukuruznim pahuljicama, sjemenkama, kefirom, rižom na mlijeku, nesladoledu ili u frapeu. I ne žalim se, fino je sve to, ali moje srce naučeno na substancijalne, slane doručke, zapravo vene za dobrom idejom slanog doručka koja nije re-kreiranje laganije verzije popodnevnog obroka. Jučer navečer, na povratku iz obilaska roditeljske jedinice ušla sam u novi Spar u kvartu (koji je u jednom zalogaju progutao Billu koja je stajala na tom mjestu) da malo “bacim oko” i sa police me gledao privlačni tetrapak soka od paradajza. Kao munja ravno u centar za hedonizam, taj sok me pogodio u centar za slani doručak. Jedva sam dočekala jutro da ga i pripremim.

Paradajz* sok izvrstan je kao sok (uz mali kaveat radi velike količine soli), ali također je izvrstan kao sastojak za pripremu brzo-dizanih tijesta i za donošenje laganog osvježavajućeg okusa u vidu različitih miješanih pića. S obzirom da ima prirodno slatkast okus uz dobru dozu kiseline sok od paradajza je izvrstan sastojak tijesta sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom koji u međudjelovanju s kiselinom stvaraju CO2 što diže i rahli tijesto. Tu osobinu odlučila sam ovdje iskoristiti da napravim rahle i nutritivno vrijedne mafine koji će osim dobrog pratioca čaši soka od rajčice biti i slasno dostavno vozilo za mnoštvo cjelovitih namirnica bogatih vlaknima, biljnim proteinima i zdravim masnoćama.

Potrebno (1 porcija, dva mala mafina ili jedan veći u šalici):
Mini laneno jaje (1/3 uobičajene količine odnosno 1 žličica mljevenog lana + 1 žlica (= 3 žličice) vode)

3 žlice integralnog brašna (30 g)
1 žlica sitnih zobenih pahuljica (6g)
1/8 žličice praška za pecivo**
1/16 žičice sode bikarbone**

½ žlice ulja (7g)
3 žlice soka od paradajza (45g)

Dodaci:
žličica suncokretovih sjemenki
žličica sezamovih sjemenki
papar
prstohvat sjemenki chie ili crnog sezama za ukrašavanje

Postupak:
Prvo napravite mini laneno jaje: pomiješajte 1 žličicu mljevenog lana sa 3 žličice vode i stavite na stranu da gelira.
Pomiješajte sve suhe sastojke u maloj posudi ili šalici; brašno, zobene, prašak za pecivo i sodu. Promiješajte vilicom ili mini pjenjačom da se brašno razrahli i svi sastojci izmiješaju.
Dodajte sve mokre sastojke: laneno jaje, ulje, sok od paradajza – i dodatke; sjemenke i papar. Ne trebate soliti jer je sok od paradajza već vrlo slan. Izmiješajte u tijesto.
Podijelite smjesu u dvije silikonske košarice za mafine i ukrasite vrh crnim, kontrastnim sjemenkama. Također možete peći i u jednoj šalici, pa i onoj u kojoj ste miješali smjesu – ali meni je uvijek draže pojesti dva mafina nego jedan 😉

 

Na najjačoj snazi (ovdje 700W) u mikrovalnoj pecite minutu i pol’ (=90 sekundi), a ako ste odabrali peći u jednoj šalici onda između 90 i 120 sekundi (1,5-2 minute). Ako je vaša mikrovalna jače snage trebati će im malo manje vremena pa prilagodite.

Poslužite!

Rajski mafini_naslovnaSočni, snažno dignuti, mirisni od rajčice i od mnoštva sjemenki – ovi su mafini baš izvrstan doručak, pogotovo ako ugošćujete prijatelje vegane – pa za tu priliku napravite duplu količinu! Poslužite uz čisti paradajz sok kao ja ovdje ili pak uz Djevicu Mariju (koktel Virgin Mary, od paradajz soka sa začinima) ili u lijeno popodne grickajte uz Micheladu (koktel od paradajz soka, začina i piva).

Isprobajte, uživajte i nek vam je u slast! I javite kako je vama uspjelo.

*zar nije to prekrasno kako izraz paradajz dolazi od njemačkog Paradiesapfel = rajska jabuka, a mi smo isto voće nazvali rajčica. Nadam se da je i rajbuka bila u užem izboru 😀
** ove male količine možete izmjeriti mjernim žličicama s obzirom da je najmanja standardna 1/8 žličice, a pola od toga je 1/16 žličice (N.B. standardne mjerne žličice mjere: 1 žlicu (15 ml), ½ žlice (7,5ml), 1 žličicu (5ml), ½ žličice (2,5 ml), ¼ žličice (1,25 ml), 1/8 žličice (0,6 ml))

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Rajski mafini”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s