Krafnice sa bučinim brašnom

Još jedno veliko oduševljenje otkriveno neki dan za vijeme pregledavanja Vegan Brinner kompilacije na Youtube (o kojem sa pisala ovdje prije takosa za doručak) su Katherine i Devin koje stvaraju sjajne recepte i prekrasne slike hrane na blogu i Youtube kanalu Two Market Girls. Tako sam ovaj cijeli tjedan posvetila pregledavanju svega što su skuhale i uslikale i posebno sam se oduševila veganskim krafnicama sa jabukovačom (cider) što me inspiriralo da i ja izvadim iz ormara moj pekač za krafnice (cake-pop maker) kupljen na sniženju u Kauflandu i bacim se na kreiranje.

U ovim krafnicama glevnu ulogu ima bučino brašno to jest brašno od odmašćenih sjemenki bundeve o kojem sam već nekoliko puta pisala pa se na blogu već nalaze meki takosi sa bučinim brašnom, peciva punjena sirom i vafli s bučinim brašnom. Ovo brašno nije teško i masno već je puno opojne arome prženih bučinih sjemenki i njihovog bogatog okusa – što također dolazi do izražaja u ovim jednostavnim krafnicama. Za ovu priliku također sam krafnice i glazirala šećernom glazurom obojenom sokom od nekoliko zgnječenih kupina, ali i bez glazure krafnice su fantastični doručak ili lagani desert. Uz glazuru postaju pravi raskošni kolač koji dodaje živost i slast svakoj prazničnoj trpezi.

Potrebno (za oko 16 malih krafnica iz pekača, no mogu se ispeći i u kalupićima u pećnici):
pola lanenog jajeta (1/2 žlice mljevenog lana + 1.5 žlica vode)
40 g bučinog brašna (ako ima velike grumeniće sameljite ga još malo sjeckalici ili mlincu za kavu)
60 g glatkog brašna
prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
15 g (1 žlica) ulja
40 g smeđeg šećera (pola je dovoljno ako volite manje slatko ili stavljate glazuru)
60 g kefira
40 g svijetlog voćnog soka (ja sam imala domaći od bijelog grožđa, ali jabuka, ananas ili marelica su također dobri). Ako nemate ili ne želite koristiti voćni sok slobodno ga zamijenite kefirom (pa će biti ukupno 100g kefira).
Za vegansku opciju kefir možete zamijeniti veganskim jogurtom ili “ukiseljenim mlijekom” od iste količine sojinog ili bademovog mlijeka+pola žličice jabučnog octa ili limunovog soka. Važno je samo da tijesto sadrži nešto kiselo da bi prašak za pecivo lijepo razrahlio krafnice.

Ulje za pečenje – preporučam kokosovo ako imate jer odlično miriše

Ljubičasta glazura:
3 zgnječene kupine i pola žlice vode
3 vrhom pune žlice šećera u prahu (možda će vam trebati malo više ili manje, ovisno o količini tekućine iz kupina)

Postupak:
Prvo napravite laneno jaje tako da mljeveni lan (ovdje zlatni, samljela sam ga u mličiću) pomiješate s vodom i ostavite 10-ak minuta da gelira.
Kad ste spremni početi peći zagrijte pekač (ili pećnicu na 180°C i namažite kalupe*) i pripremite rešetku iznad protvana obloženog papirom.
Sve suhe sastojke stavite u zdjelu, pomiješajte pjenjačom da se razrahle i izmiješaju, a zatim dodajte mokre sastojke u sredinu i izmiješajte u žitko tijesto.

U zagrijani pekač premazan uljem rasporedite tijesto – u moj ide oko žlica po udubljenju i koristim ovaj praktični mali sladoledni dozer (promjera 4 cm) da sva udubljenja napunim podjednakom količinom tijesta.

Zaklopite i pecite dok krafnice ne budu zlatne i hrskave. Ako su neke slabije pečene odozgo okrenite ih prve i ostavite da se peku dok vi vadite ostale na pripremljenu rešetku da se hlade. Zatim ponovo premažite udubine pa ispecite ostale krafnice.

Dok se krafnice hlade pripremite glazuru:
Izgnječite nekoliko kupina pa ih uz pomoć malo vode procijedite u posudu. Sjemenke bacite, a dobivenu ljubičastu tekućinu izmiješajte sa šećerom u prahu da dobijete gustu glazuru. Hladne krafnice umočite s jedne strane u glazuru, a zatim ostavite da se osuše na rešetki (kapati će!).

Poslužite!

Krafnice bučine_posluženePriznajem da nikad do danas nisam za doručak pojela krafnu – sa ili bez kave – ali ove su krafnice tako predivno mirisale da sam jedva dočekala da jedna bude dovoljno suha da je isprobam. Sočne, mirisne, slatke i lagano voćne, sa nježnom kiselom notom kupine u šećernom pokrovu. Fantastično! Iznutra su pjenaste strukture i snažnog tostiranog okusa bučinih sjemenki.

Krafnice bučine_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjele 🙂

* ako ih pečete u pećnici vrijeme pečenja će ovisiti o veličini odabranih kalupa – pa se ne vodite po vremenu već po izgledu i mirisu. Ako su dobro dignute, zlatno-smeđe i odvojene od ruba kalupa provjerite ih čačkalicom pa ako nema mokrog tijesta izvadite. Ohladite na rešetki kao i ove iz pekača i ohlađene glazirajte.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Krafnice sa bučinim brašnom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s