Jednostavni mješoprž

Kao što ste sigurno pogodili mješoprž je moj prijevod engleskog termina stir-fry koji je pak prilagodba originalnog kineskog kulinarskog termina chao koji označava tehniku pripreme hrane na visokoj temperaturi uz stalno miješanje. Hrana pripremljena tehnikom mješoprža zadržava visoku nutritivnu vrijednost, učinjena je probavljivijom kuhanjem, a usto je silno ukusna te vrlo praktična kao način pripreme svakodnevnih obroka kroz tjedan, kad želimo ukusno jesti uz malu potošnju vremena.

Za današnju tehniku srijedom pokazati ću vam jednu vrlo jednostavnu kombinaciju koju ja volim, ali ovaj je način pripreme hrane izvrstan za bilo koju kombinaciju koja vam se čini dobrom idejom kad pogledate u vaš hladnjak; najrazličitija mesa, škampi, tvrdi tofu, tempeh i povrće svih vrsta mogu biti mješoprženi – sa ili bez nadopune rezancima, rižom ili drugim kuhanim žitaricama (sa ili bez glutena). Ako vam treba malo inspiracije jedan od mojih omiljenih vlogera Alex tj. French Guy Cooking napravio je genijalni alat za inspiriranje – No Brainer Stir-Fry Generator – koji vas prije polaska s posla može opskrbiti idejom za slasnu večeru tako da u jednom šubu možete obaviti veselo iščekivanje, nabavku i kuhanje u jednom neprekinutom superbrzom nizu.

Što se same tehnike tiče dvije podvrste chao i bao dva su slična načina kuhanja na visokoj temperaturi pri čemu se u chao tehnici dodaje nešto tekućine pri čemu je finalni rezultat nešto mekši i sočniji, dok se u bao tehnici dobiva više hrskavih karameliziranih dijelova kombinacijom snažnog plamena i stalnog okretanja hrane “prebacivanjem”. Moja preferirana tehnika je chao, kako zbog okusa tako i jednostavnosti, a ta je također lakša za početnike. Dok još imate ono što zovu “vok tava” tj. neljepljivim materijalom presvučenu tavu dubokih rubova chao je i jedina tehnika koju možete koristiti jer neljepljivu tavu nikad ne smijete zagrijavati na tako visoku temperaturu kao vok i ona ne daje popularni vok-hei koji bi mi mogli prevesti kao vok-šmek, odnosno okus voka. Kada se zaljubite u mješoprženje pa uložite u pravi vok preporučam da počnete s nekim lakim za održavanje kao što je ovaj karbonski Ken Hom na mojim slikama (100 kn na akciji, ima i svoj poklopac koji nije na slikama).

Vok uvijek skladištite potpuno suh (čist i obrisan vok zagrijte na plamenu da se potpuno osuši) i premazan masnoćom da ne hrđa (održavanje je isto kao za tave od ljevanog željeza).

Današnji jednostavni mješoprž kombincija je tanko rezanog mesa i neegzotičnog povrća koje možete nabaviti u svakom dućanu. Za početak kao začine možete koristiti sol, šećer, papar i usitnjene aromatske trave u kombinaciji sa uljem koje podnosi visoke temperature. Za one dane kad baš želite okus orijenta u vašoj večeri dobiti ćete ga lako uz malo sojinog umaka, umaka od kamenica, tostiranog sezamovog ulja i preprženih sjemenki sezama.

Potrebno za jednu porciju i pol (količine su okvirne, baš kao i izbor namirnica):
100 g tanko narezane svinjetine, rezane poprijeko vlakana na kriškice oko 2 mm (ako je nakratko spremite u zamrzivač lako ćete je narezati)
šaka krupno ribane ili na štapiće narezane mrkve
šaka usitnjene brokule
šaka deblje narezanih šampinjona
kockica mie rezanaca (četvrt paketa Diamond marke ili jedan paketić iz vrećice instant ramen juhe)

Marinada za meso:
žlica soja umaka
1/2 žličice šećera
žličica škroba
pola žličice ulja
usitnjeni češanj češnjaka

Ulje za pečenje

Dodaci:
tucana ljuta paprika
sol ili soja umak po želji
ulje tostiranog sezama (ono je termolabilno i dodaje se samo u gotovo jelo, nije za kuhanje)
pržene sezamove sjemenke
umak od kamenica

Postupak:
Prvo sve prikupite i pripremite jer samo kuhanje traje manje od 10 minuta.
Meso narežite i pomiješajte sa sastojcima za marinadu.
Odabrano povrće, u ovom slučaju mrkvu, brokulu i gljive operite, osušite i narežite.
Pripremite dodatke i čisti tanjur koji možete kasnije koristiti za posluživanje.
Rezance potopite u vruću vodu, pokrijte i stavite sa strane. Također možete koristiti kuhane rezance (svježe kuhane ili ostatke od prošlog obroka).

Zagrijte vok. U zagrijani vok dodajte ulje, okrećući ga rasporedite i u vruće ulje spustite meso. Pržite uz miješanje oko 2 minute na jakoj vatri da rubovi postanu hrskavi i da sa svih strana promijeni boju. Škrob iz marinade dati će mu svileni izgled i prekrasan pun okus. Prženo meso izvadite u tanjur sa strane.
Dodajte još malo ulja ako treba i zatim ubacite povrće, ovu kombinaciju možete pržiti zajedno, ali po želi možete i svako povrće pržiti posebno do željene tvrdoće i izgleda. Ja ih spustim odjednom, promiješam, posolim i dodam ljutu tucanu papriku pa pokrijem poklopcem. Voda koja isparava vraća se u vok s poklopca i odljepljuje zapečene dijelove sa dna. Nakon minutu i pol dignem poklopac i promiješam, a zatim ponovim postupak još minutu i pol nakon čega maknem poklopac i mješopržim još koji trenutak da povrće postane tvrdoće koju volim.

Dodajte meso zajedno sa svim sokovima koje je pustilo, također i ocijeđene rezance. Začinite sa umakom od kamenica, pola žličice ulja tostiranog sezama i promiješajte da se sve sjedini.
Preselite na tanjur za posluživanje,posipajte prženim sjemenkama sezama i…

poslužite!

Jednostavni mješoprž_naslovnaSlano, slasno, puno umami okusa i opojne arome prženja i sezama. Ima li ljepše i ukusije ljetne večere uopće?

Jednostavni mješoprž_zalogajNa pola savladane porcije, kad stanem da udahnem – otvorim pivo i posipam porciju sa još prženog sezama. Blaženstvo!

Jednostavni mješoprž_pivoIsprobajte, uživajte i u slast! I javite što ste vi u vaš mješoprž iskombinirali 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Jednostavni mješoprž”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s