Takosi za doručak

Neku večer skoro svi moji omiljeni veganski vlogeri iznenadili su me suradnjom na plejlisti “Vegan Brinner” (Brinner je za ovu priliku portmontro od breakfast i dinner u čast obrocima koji se smatraju doručkovnim, ali svejedno s veseljem uživaju za večeru – ili obrnuto). Spopalo me naravno totalno oduševljenje genijalnim idejama i predivnim slikama slasnih obroka tako da je moj uveseljeni mozak jedva dočekao prvi slobodni dan da se nakon cijele noći ukusnog sanjanja probudi sa jasnom zamisli što želi za doručak. Pronto! I tako su nastali ovi jednostavni, ovaj put ne veganski takosi, ali ako jaja zamijenite kajganom od tofua ili slanutka učas mogu postati i veganski.

Za ovu prigodu ja sam sve sastavne dijelove pripremala od početka, no još je bolje ako neke od sastojaka imate već kuhane (poput pivskog umaka ili jednostavnog dala) pa ih iskoristite na ovaj način.

Takosi za dorucak_mepPotrebno (jedna porcija i pol, 3 takosa):
3 tvrde kukuruzne kupljene takos školjke ili 3 male domaće kukuruzne tortilje, na 30 minuta zapečene u pećnici presavijene preko rešetke da dobiju oblik kupovnih

četvrt porcije pivskog umaka (skuhajte cijelu, sigurno će dobro doći uz druge obroke)

svježa rajčica, usitnjena na kockice

Kajgana od jednog jajeta (istucite jaje sa žlicom vode i ispecite meku kajganu na kokosovom ulju)

Punjenje od smeđe leće:
žličica ulja
pola glavice luka
1 češanj češnjaka
30 grama ribane mrkve
35 grama leće
50 ml pasirane rajčice
pola žličice kumina
pola žličice dimljene paprike
ljuti umak po želji
sol i papar

Postupak:
Prvo pripremite leću: u manjoj posudi nakratko na ulju popržite luk da zastakleni pa dodajte češnjak, leću, mrkvu, kumin i dovoljno vruće vode da prekrije sve sastojke dva prsta visoko. Kuhajte pokriveno na srednje jakoj vatri i povremeno dodajte vode ako je potrebno, najbolje je kad nije previše jušnato jer želite da do kraja kuhanja (cca 30 minuta) sva voda ispari. Nakon 20 minuta kuhanja dodajte pasatu, sol, papar i dimljenu papriku i vode ako je potrebno i pustite da kuha još desetak minuta da se okusi prožmu i voda ispari.

Ako nemate pripremljenog pivskog umaka njega pristavite sljedećeg. Puni recept je u originalnom postu, a kratak sadržaj je da krumpir i mrkvu prokuhate u malo vode 10 minuta, a zatim prebacite u sjeckalicu i dodate sve ostale sastojke i začine te izmiksate u umak.

Pet minuta prije isteka vremena kuhanja leće izvadite jaje i pripremite kajganu tako da istučete jaje sa žlicom vode i ispecite meku kajganu na kokosovom ulju. Naravno, bilo koje ulje – ili maslac – može se koristiti za ovo, ali otkad sam prvi put probala kajganu na kokosovom ulju to mi je uvjerljivo najbolja.

Izvadite takos školjke i složite na tanjur prekriven vlažnim kuhinjskim papirom. Zagrijte školjke na tanjuru 20-30 sekundi u mikrovalnoj. Sredina će malo omekšati grijanjem i parenjem od vlažnog papira, a krajevi će i dalje biti hrskavi – što je savršeno za posluživanje jer školjke neće pucati i drobiti se pretjerano.

Prebacite sva punila u posude za posluživanje i poslužite!

Takosi za dorucak_posluzenoSvaku školjku napunite sa trećinom kuhane leće, trećinom kajgane, trećinom rezane rajčice i prelijte sa nešto umaka. Ostatak umaka možete prelijevati dodatno kasnije, umakati takose u njega ili ga grabiti žlicom između zalogaja.

Takosi za dorucak_napunjeniMljac!

Hrskavo, sočno, slano, slasno i aromatično – ovo je baš obrok dostojan pokazivanja i silna stvar za posluživanje kad imate goste na doručku, večeri, ručku ili gablecu. Baš silno ukusno i zadovoljavajuće jelo.

Takosi za dorucak_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Takosi za doručak”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s