Kruh od banane

Godinama sam tražila dobar recept za kruh od banane koji nije kolač i može se jesti iz želje za slatkim, ali također uz šalicu mlijeka ili kave kao zadovoljavajuć doručak – i mislim da sam ga konačno našla!

Ovaj je kruh od banane pun vlakana i ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica, a također ima mnogo proteina i raznolikih masnoća koje ga čine zasitnim i ukusnim. U ovim vrućim danima omogućava mi da se na brz i jednostavan način opremim sa nizom obroka ili zasitnih međuobroka jer se iz jedne štruce kruha dobije 12 kriški koje su izvrsne mlake ili hladne, isti dan ili sljedeći, smrzavaju se bez gubitka slasti i podgrijavaju lako sa 20 sekundi u mikrovalnoj ili kratkim tostiranjem na tavi ili u tosteru.

Potrebno:
85 g cjelovitog brašna
30 g zobenih pahuljica (zgnječena zob)
1 žličica sode bikarbone
1 žlica lanenih sjemenki
2 srednje velika jaja
60 g suncokretovog ulja
pola žličice soli
1-2 žlice nerafiniranog šećera
60 g mlijeka
pola žličice cimeta
2 srednje velike banane, zgnječene
šaka lješnjaka, grubo rezanih

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 170 stupnjeva, namažite kalup za kruh sa malo ulja ili ga obložite papirom za pečenje.
Kao i ostala lijevana tijesta i ovo je najlakše pripremiti tako da koristite dvije posude i u jednoj izmiješate suhe, a u drugoj mokre sastojke pa ih zatim pomiješate skupano također ćete uspješno pripremiti tijesto ako sve sastojke stavite u jednu veću posudu pa pomiješate odjednom.
Ulijte u kalup, ubacite u pećnicu i pecite oko 50 minuta. Budući da svaka pećnica peče drugačije nemojte se voditi vremenom već ga nakon 40-45 minuta bocnite čačkalicom da provjerite da je unutrašnjost pečena tako što će čačkalica izići iz štruce suha. Pečeni kruh također će biti lijepe boje, elastičan na dodir i rubovi će mu biti odmaknuti od rubova posude.
Nakon vađenja iz pećnice kruh pet minuta ohladite u kalupu, a zatim ga izvadite da se hladi na rešetki. Prije rezanja pričekajte da se ohladi do sobne temperature i – ako ikako možete! – ne režite ga dok je vruć, jer će izgubiti mnogo svoje sočnosti.
Ohlađeni kruh narežite i poslužite!

Pod staklenim zvonom, na sobnoj temperaturi može stajati samo oko dan – dan i pol dok je ovako vruće, pa zato ostavite samo ono što mislite zakratko pojesti na sobnoj. Ostatak (potpuno ohlađenog!) kruha narežite na kriške, umetnute između svake komad papira za pečenje i zamrznite. Na taj način moguće je iz škrinje izvaditi samo onoliko kriški koliko vam treba za obrok ili mali zalogajčić uz čaj, dok ostalo može i dalje ostati smrznuto čekajući svoju priliku.

Kruh od banane_ledena kriškaOsim mlakog, odmah nakon hlađenja, ja ga najviše volim poslužiti tostiranog, uz malo kikiriki maslaca (napravite domaći) ili odleđenog sa 20 sekundi u mikrovalnoj (grijte pokriveno posudom da ne gubi vlagu) nakon čega je sočan i topao kao da je upravo pečen, sa mirisnim lješnjacima i sjemenkama koje su taman toliko izgubile hrskavost da postanu savršeno grickave.

Kruh od banane_naslovnaPrava porcija i pol aromatične i zdrave slasti!

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s