Kolačinke od mrkve

Odnedavno u dućanima pojavile su se predivne, mirisne, svježe i oooogromne mrkvetine i sve o čemu razmišljam od tada su kolači s mrkvom. No, ne da mi se paliti pećnicu prečesto na ovoj vrućini, a i rado bih nešto manje masno i slatko od tradicionalnog mrkvinog kolača – i u tu svrhu evo jednih prekrasnih palačinki… ovaj, hoću reći – kolačinki s mrkvom.

Ove su kolačinke osmišljene da budu jednostavne za pripremu i prigodne biti svakodnevni doručak, a ne desert. Pune su vlakana, sporogorećih uljikohidrata i proteina i izvrsno su gorivo za početak dana, ali istovremeno bezkompromisno su slasne, doista pozivajući u misli komad sočnog kolača s mrkvom.

Potrebno (za dvije porcije, tj. osam kolačinki promjera oko 10 cm):
50 g integralnog brašna
50 g običnog glatkog brašna
prstohvat soli
žličica praška za pecivo
pola žličice chai mješavine začina (ili mješavine cimeta, klinčića i đumbira)
2 žlice smeđeg šećera (može i bijeli, ali smeđi daje puniji okus)

srednje veliko jaje
oko 120 ml tekućeg kefira, jogurta ili mlaćenice (ako imate samo mlijeko pomiješajte ga sa žličicom octa i ostavite par minuta da se ukiseli)
1 žlica suncokretovog ulja

50 g ribane mrkve
OPCIONALNO: grožđice
par kapi ulja za pečenje

Dodaci za posluživanje: maslac, med, javorov sirup, voće, orasi, svježi sir pomiješan s pekmezom ili zaslađeni krem sir sa malo vanilije

Postupak:
Prvo priberite sve sastojke i izribajte mrkvu na sitnijem ribežu da vam sve bude pri ruci kad počnete.
Suhe sastojke (i šećer, iako je u pekarskom svijetu i on mokri sastojak) stavite u posudu i promiješajte pjenjačom da se lijepo pomiješaju i prozrače.
Mokre sastojke (jaje, kefir i ulje) pomiješajte u drugoj posudici da budu lijepo ujednačeni.
Ulijte mokre u suhe i sa nekoliko pokreta pjenjačom spojite u gusto tijesto. Mora se moći lako promiješati pjenjačom pa ako treba dodajte još žlicu-dvije kefira.
U tijesto dodajte naribanu mrkvu i lagano pomiješajte špatulom da se ravnomjerno rasporedi po tijestu. Znam da je to rijetko, ali ako volite mrkvin kolač sa grožđicama dodajte i žlicu-dvije grožđica da dobijete pravi okus mrkvinog kolača.

Na ugrijanoj tavi, premazanoj sa malo ulja, ispecite palačinke. Ja ih mjerim dozatorom (grabilicom) za sladoled i dobijem tako 8 malih kolačinki, ali vi slobodno ispecite samo 4 velike (2 po osobi). Ove su kolačinke prilično bogate karamelizirajućim sastojcima pa pripazite na jačinu vatre; ako primijetite da prebrzo tamne smanjte plamen.

Kolačinke od mrkve_druga stranaPoslužite!

Ja sam ih danas poslužila sa komadićem maslaca i malo javorovog sirupa, ali također su slasne sa svježim ili krem sirom i uz hrskave dijelove kao što su tostirani orasi ili bademi. Struktura palačinki je prekrasno spužvasta, a bogatstvo vlakana iz cjelovitih sastojaka učiniti će da ste nakon ove porcije i pol zadovoljni i siti cijelo prijepodne. Mrkvica i začini u njima stvaraju puni dojam kolača, a ulje i kefir daju bogatu sočnost i zato su ovo stvarno kolačinke (portmontro od kolač-palačinke), a ne samo palačinke.

Kolačinke od mrkve_posluženoNjam!

Kolačinke od mrkve_porcijaIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Kolačinke od mrkve”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s