Kukuruzna zlevanka sa sirom

Iako za brza, jednostavna i nutritivno vrijedna jela često crpim inspiraciju iz dalekih kulinarskih tradicija u ovom području i mi konja za trku imamo.

Kukuruzna zlevanka slani je – ili slatki! – kolač sjeverne Hrvatske, jedan od onih za koji mnogi s uvjerenjem govore.”Moja baka je pekla najbolju!” Jednostavni i cjeloviti sastojci, brza priprema i beskrajne varijacije – to je jelo koje saršeno ulazi u našu kategoriju tehnike srijedom i koje ćete, nakon što ga prvi put napravite, peći još mnogo puta u personaliziranim varijantama.

Iako kukuruzno brašno slovi za “teško” tekstura ovog kolača daleko je od kompaktnog ili gumastog. Mnoštvo proteina garantira zasitnost i snažnu pjenastu strukturu tijesta, a osim samog možete ga posluživati uz namaze ili nareske, voće ili pekmeze. Sjajan je topao, a izvrstan i hladan što ga čini odličnim odabirom za sve obroke, od ručka, večere, međuobroka sve do sutrašnjeg doručka.

Potrebno (za okrugli kalup promjera 24 cm, četvrtina je samo 280 kcal):
120 g žutog kukuruznog brašna
prstohvat soli
žličica praška za pecivo
2 jaja
40 g ulja (ja stavim pola suncokretovog, pola maslinovog)
200 g sira, podijeljeno napola
100 g kefira (ili tekući jogurt)
ulje za premazati kalup

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Odabrani pleh za pečenje premažite uljem.
u zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, a zatim dodajte jaja, ulje, pola sira i kefir. Pjenjačom promiješajte da dobijete glatko tijesto.
Tijesto ulijte u kalup, poravnajte pa na njega u hrpicama rasporedite preostali sir (ovo nije obavezno, možete sav sir umiješati u tijesto, ali ovako dobijete zgodan izgled “mjesečeve površine” i živopisnu teksturu). Špatulom mlo zagladite hrpice sira pa stavite kalup u ugrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 200°C ili uz ventilator na 180°C. Svaka pećnica je različita pa provjerite stanje nakon 25 minuta: ako je zlevka zlatnosmeđa na vrhu i ako se rub kolača odmaknuo od ruba posude – pečena je. Izvadite zlevku iz pećnice i bar desetak minuta pričekajte prije rezanja.

Poslužite!

Kukuruzna zlevanka_posluženaJa sam svoju zlevku danas pojela uz češnjovku, salatu i paradajz, no i sama dovoljno je slasna da bude vrlo zadovoljavajući obrok. Kukuruzno brašno opskrbljava vas sa mnogo vlakana, a mnoštvo proteina iz jaja, sira i kefira držat će vas dugo sitima.

Kukuruzna zlevanka_zalogaj
Gle tu divnu pjenušavu teksturu!
Kukuruzna zlevanka_ispod
Zlatna i karamelizirana odozdo 🙂

Sve što ne pojedete odmah (a to će rijetko biti slučaj) možete ohladiti pa držati jedan dan na sobnoj temperaturi, a nekoliko dana u hladnjaku. Hladna zlevanka odličan je doručak, prava porcija i pol, pogotovo sa malo pekmeza koji volite – za odličnu slatko-slano kombinaciju.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Kukuruzna zlevanka sa sirom”

  1. Ma uspjela je zlevanka super! Onako kako si rekla pjenušava tekstura, i ostane samo par komadića za kasnije. Ja umješam sav sir odmah. Naletila sam na vaš recept i primjenila ga i odlično. Moja malena ju jede s jogurtom i isto jako voli. Bravo! Hvala! Jedna se upravo peče.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s