Nesladoledni kup

Neki dan sam njuškajući po Ofertissimi našla ove prekrasne čaše za sladoledni kup po vrlo pristupačnoj cijeni i odmah sam nam ih kupila. Prekrasne su mi, tako ikoničke, a kako trenutno igramo Fallout 4* ove visoke desertne čaše naprosto prekrasno pristaju u taj okvir uma postapokaliptične izrazite Američkosti.

Ice cream sundae. Sladoledni kup. Čak i te riječi jednostavno vuku na slasni, ogromni desert iz snova u vruće ljetno poslijepodne.

Iako su moje čaše male (kakvih sve ima), u njih ipak stane prilična količina slatkih đakonija, a ja zapravo želim puno iskustvo sladolednog kupa – ali također i visoku nutritivnu vrijednost. Večeras sam se zato odlučila za nesladoledni kup i naslagala prekrasnu hrpu slasnih, a zdravih sastojaka. Za razliku od kupovnih sladoleda koji su spravljeni od rafiniranih šećera i mliječnih masnoća nesladoled (engleski nice cream=dobri sladoled što je igra riječi od non icecream=ne sladoled) je samo izmiksana zaleđena banana. Kupite banane i zaledite ih (oguljene), a zaleđene ih stavljajte u frapee ili pripremajte od njih nesladoled. Iako napravljen od banana nesladoled zapravo nema mnogo okusa banane pa je idealan za miješanje s drugim aromama da dobijete sladolede po vašoj volji: od dodanog voća kao ovdje, do žlice kikiriki maslaca ili nutelle sve će biti slajni i vama prilagođeni izbori.

Potrebno (za 1 sladoledni kup):
za obični nesladoled 1 zaleđena banana i žlica mlijeka (običnog ili biljnog)
za nesladoled od maline 1 zaleđena banana i žlica mlijeka + 30ak grama ili više malina

Dodaci:
lješnjaci
bundevine sjemenke
crni sezam
zaleđeno voće
čarobni preljev
zaleđena trešnjica za vrh

Postupak:
Sve dodatke za kup – poput lješnjaka, sjemenki, voća i glazure – prikupite prije nego počnete praviti nesladoled – da vam se ne otopi dok vi tražite.
Zaleđenu bananu usitnite na kriške i izmiksajte u multipraktiku u par kratkih šubova. Kad bude usitnjena u male ledene kockice nakapajte sa žlicom mlijeka i zatim, zaustavljajući povremeno multipraktik da spustite neusitnjene dijelove sa zidova prema dnu, izmiksajte do fine teksture sladoleda. Ako dodajete voće ili nešto drugo da promijenite aromu nesladoleda dodajte aromatizirajući dodatak nakon što se banana već malo usitnila i zatim usitnite do kraja, u sasvim glatku smjesu.
Da složite nesladoledni kup prvo na dno stavite malo zaleđenog voća (ili usitnjenih keksa ili granole), a zatim u slojevima slažite nesladoledne okuse i dodatke. Ukrasite po želji.

Iako si nesladoleni kupovi, baš kao sladoledni, nisu “na ti” sa fotografiranjem dok se slaže toranj nesladolednog užitka ovaj je moj ipak junački izdržao i taj slijed događaja. Na vrh sam nakapala čarobnu čokoladnu glazuru koju sam vam pokazala u pretkodnom postu o sladolednim štapićima i dok sam zgrabila žlicu da navalim glazura je već bila čvrsta i hrskava, baš kao u slastičarni.

Nesladoledni kup_finalno slaganjePoslužite!

Nesladoledni kup_posluženOva porcija i pol sjemenki i voća puna je neprerađenih šećera, vlakana i vitamina, a također i zdravih masti iz sjemenki koje mu daju sjajnu hrskavost. Slojevi su sjajna stvar, daju raznovrsnost i gastronomsku zabavu.

Nesladoledni kup_porcija i polNesladoledni kup_dubinaMljac!

Nesladoledni kup_nestaoIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

*na Steamu je ljetna rasprodaja još tri dana (do 5.7.2017.) pa preporučam posjetu ako ste u potrazi za ljetnom razbibrigom!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Nesladoledni kup”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s