Vijetnamske hrskave palačinke

U ljetnim danima, kad nastupi vrućina, za inspiraciju se često okrenem podnebljima gdje je vrućina česta i uobičajena do te mjere da je jelovnik evolucijski prilagođen uvjetima: brzo, zasitno – ali ne teško i ne uključuje pregrijavanje u kuhinji. Baš takvo su jelo vijetnamske hrskave palačinke – banh xeo.

Vijetnamska kuhinja divna je kombinacija poznatog i egzotičnog i jedna je od prvih koje sam krenula istraživati kad sam počela “mijenjati prehranu na zdravije”. Svidjela mi se u njoj upotreba mnogo povrća, ali istovremeno i jednostavno kombiniranje sa proteinima koji su nam poznati i bliski, poput svinjetine, piletine i škampa. Povijesnom povezanošću sa kineskom i francuskom kulinarskom tradicijom vijetnamska je kuhinja čarobno mjesto na kojem se sreću baguette i svježi rezanci od rižinog brašna, pašteta i duhan-čvarci (pork floss).

Banh xeo u toj je čarobnoj priči cvrčeći kolač (banh=kolač, xeo=cvrčati), s ljubavlju imenovana hrskava slana palačinka od rižinog brašna koja se može napuniti svakojakim slasnim sitnicama koje vesele i daruju užitak, ali ne i opterećuju želudac. Tradicionalno se priprema sa škampima i tanko narezanim carskim mesom, ali u dane kad nam je buđet nešto tanji sjajne su i sa mješavinom surimi štapića i špeka. Kako je sama potpuno veganska promjenom dodataka može također biti i potpuno vegansko jelo (dinstane gljive, seitan kobasica ili začinjeno povrće iz voka mogu biti sjajna nadopuna).

Potrebno (za dvije porcije, oko 8 palačinki iz 20cm tave):
100 g rižinog brašna
malo kurkume (1/4 žličice)
sol
250-270 ml vode (ili kokosovog mlijeka)
žličica ulja za u tijesto
nasjeckani zeleni dio mladog luka
ulje za prženje

Dodaci:
pola paketića surimi štapića
100 grama pečenog hamburgera
svježe klice mung graha (uzgojite svoje)
salate po izboru
umaci za umakanje: ovdje hoisin i sriracha

Postupak:
Rižino brašno, kurkumu, sol i vodu pomiješajte pjenjačom u tijesto za palačinke. Dodajte i nasjeckani zeleni dio mlaog luka i, kao i svako tijesto za palačinke, ostavite pola sata da počiva da se brašno hidrira.
U međuvremenu pripremite dodatke: narežite surimi štapiće i špek na manje dijelove, pronađite tavu sa poklopcem, operite klice i salatu.
Da bi ispekli palačinke ugrijte tavu na srednoj vatri i na njoj kratko popržite ploškice surimija i špek. U tijesto umiješajte žličicu ulja i pobrinite se da dovoljno ulja ima i u tavi – da bi palačinke doista cvrčale kad se peku i bile pravi cvrčeči kolač.
Tavu nakratko sklonite s plamena i ulijte mjericu tijesta, naginjući tavu da se tanko rasporedi, a zatim vratite na vatru, poklopite i pecite oko 2 minute pokriveno. Palačinka će se za to vrijeme osušiti odozgo, ali neće postati hrskava. Otklopite i nastavite peći minutu do dvije – primijetiti ćete da se krajevi palačinke počinju odizati od tave. Na polovicu palačinke stavite klice pa uz pomoć lopatice preklopite palačinku. Sada možete u tavu dodati još koju kap ulja pa peći još malo preklopljenu palačinku na obje strane da postane hrskavija, ako već nije.

 

Kad ste zadovoljni hrskavošću izvadite preklopljenu palačinku na tanjur i nastavite peći ostale. Važno je naglasiti da, baš kao i kod običnih palačinki, prva nikad ne uspije kako bi trebalo, što se vidi iz priloženog. No, i ta prva biti će slasna, a ostale će biti i slasne i lijepe 😉

Poslužite!

Vijetnamske palačinke_posluženoTradicionalno ove se palačinke režu ili trgaju na pola i umataju u paketić salate i željenog začinskog bilja, pa umaču u slatkasti umak poput hoisin umaka (ili kečapa) ili začinjeni poput srirache (ili ljutog ajvara možda?). Svaki tako pripravljeni paketić dovoljan je za 2-3 zalogaja, a ovaj recept daje vam 4 palačinke po porciji (2×4) ili jednu ogromnu porciju i pol od 8 komada.

Vijetnamske palačinke_zalogajPo mom mišljenju ove su palačinke divne, i okusom i izgledom. Radi kurkume imaju tu snažno žutu boju omleta, a ako ste odabrali puniti ih šarenim dodacima ti se dodaci prekrasno ističu uz tu žutu boju. Čak i ako ste inače čovjek koji se teško natjera na jedenje salate ovaj će vas obrok preobratiti jer uz slasne vruće palačinke i začinjeni umak salata dođe kao savršen i neizbježan pratioc.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s