Kolač s jagodama

Za razliku od kuhanih slanih jela za koje gotovo da posve izgubim interes u vrijeme ljetnog toplotnog udara slastan komad kolača uvijek je dobrodošao gost na ljetnoj trpezi. Jedan od najljepših, najukusnijih, a ujedno i prilično jednostavnih kolača ranog ljeta tako je kolač od jagode, tradicionalni strawberry shortcake.

Danas sam imala namjeru objaviti jedan posve drugačiji kolač no kako mi je danas dan prije povratka na posao nakon nekoliko dana godišnjeg i mladunčica je silno uživala u zajedno provedenom vremenu u posljednji je čas žicala da pripravim ovaj kolač. To je naravno dosta da me nagna da se prihvatim pjenjače, no kako me je mnogo ljudi nakon posljednjeg posta o šećernim sirupima tražilo da pokažem kako upotrijebiti jednostavni sirup u pripravi deserta koristim ovu priliku da odgovorim na oba zahtjeva.

I tako ću danas ipak materijalizirati i pokazati istinitim englesku uzrečicu “having my cake and eating it too”* jer ću ovaj kolač uključiti trajno u svoju i vašu zbiku recepata, a također ga u slast pojesti 🙂

Potrebno za jedan maleni kolač (promjera 15cm), udvostručite ili utrostručite za veći kalup:
1 jaje
30 g šećera
40 g glatkog brašna
5 g kukuruznog škroba
prstohvat soli
1 žlica vode

nekoliko žlica jednostavnog sirupa (napravite svoj po ovom receptu, ja sam koristila sirup aromatiziran ružmarinom)
slatko vrhnje (150 ml, ako nije zaslađeno dodajte po želji šećera i/ili vanili šećera)
jagode

Postupak:
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje. Stavite da se pećnica grije na 200°C.
U malu posudu odvagnite brašno i škrob, promiješajte pjenjačom da se razrahli i stavite sa strane.
Jaje razdvojite u dvije zdjele; žumanjak i bjelanjak posebno. U bjelanjak dodajte prstohvat soli i istucite u čvrsti snijeg. U žutanjak dodajte šećer i izmiksajte mikserom da smjesa postane svjetla, šećer se rastopi i unesete mnogo zraka pa izgleda da imate dva ili tri puta veću smjesu nego kad ste počeli.
Uz pomoć pjenjače umiješajte prvo jednu trećinu snijega u smjesu žutanjka i šećera, a zatim – kad je smjesa lagana od dodanog snijega – umiješajte lagano ostali snijeg. Na vrh dodajte pola smjese brašna i škroba, nakapajte vodom i nježno promiješajte špatulom, a zatim dodajte ostalo brašno i nakon kratkog miješanja da se sve spoji ulijte tijesto u kalup i poravnajte.
Stavite kalup u sredinu zagrijane pećnice, zatvorite i odmah smanjite temperaturu na 180°C pa pecite 18 minuta BEZ OTVARANJA.
Nakon 18 minuta izvadite kolač iz pećnice (biti će još uvijek vrlo žut i tek malo zlatan po vrhu i ako ga stisnete prstom biti će elastičan, a ako ga bocnete čačkalicom ona će biti čista po vađenju iz kolača, bez mokrih dijelova tijesta).
Ohladite biskvit na rešetki. Nakon 10-ak minuta možete oguliti papir za pečenje i ostaviti da se dalje hladi bez njega. Potpuno hladan biskvit možete odmah nadjenuti ili spremiti u hladnjak, umotan u plastičnu foliju, do 2 dana da ga nadjenete kasnije.

Da biste ga nadjenuli biskvit prerežite, premažite ili nakapajte sirupom (ili mješavinom sirupa i ruma) a zatim premažite prvo jedan sloj tučenim slatkim vrhnjem i posložite na njega očišćene jagode. Preklopite drugim slojem i premažite i njega slatkim vrhnjem i ukrasite jagodama (naravno, šlag je pristupačna alternativa, ali u tom slučaju kolač morate vrlo brzo pojesti, dok će slatko vrhnje držati formu i okus dan ili dva u hladnjaku.

Kolač s jagodama_prvi slojPoslužite!

Kolač s jagodama_4 minute kasnijeAko ste imali vremena i strpljenja da zgotovljeni kolač držite dva sata u hladnjaku lakše ćete ga rezati no i bez lakog rezanja ovo je jedan slastan i fantastičan zalogaj. U ovom minijaturnom formatu kolača je dovoljno za četiri kriške deserta poslije večere no i ako ga cijelog sami smažete nećete vam biti teško u želucu. Biskvit je aromatičan i natopljen ružmarinom, tučeno slatko vrhnje hladno je i kremasto, a jagode pružaju onu prekrasnu ravnotežu slatkoće i kiseline koje kao kruna upotpunjuju dojam – a još i kao kruna upotpunjuju vizualni dojam.

Kolač s jagodama_krunaPorcija i pol u više nego jednom smislu riječi 😉

Isprobajte, uživajte i u slast! Javite kako je vama uspjelo, podijelite s prijateljima i kolač i link 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s