Jednostavni sirup

Jednostavni sirup najbolji je (ne samo) ljetni trik koji morate imati u svojem arsenalu.

Jednostavni sirup – što je tehničko ime za otopinu šećera u vodi u omjeru 1:1 je jedan od nezaobilaznih kućnih trikova koji unosi dašak profesionalnosti u vašu kuhinju uz minimum truda. Vrlo jednostavan za pripremu ovaj sirup je pravo tajno oružje u ljetnim danima jer omogućava zaslađivanje hladnih pića bez napora (npr. ledena kava, ledeni čaj, kokteli – sigurna sam da ste primijetili kako je teško otopiti šećer u hladnome piću) no također aromatiziranjem sirupa po svome izboru i ukusu dobijete izvrstan sirup za razrjeđivanje s vodom koji se brzo priprema, ne sadrži dodatne konzervanse i možete ga napraviti svaki put u novom željenom okusu.

Za ovu priliku ja sam pripremila moj omiljeni ljetni aromatizirani sirup – od ružmarina – no uz malo prilagodbe vi ga možete pripremiti u bilo kojem okusu koji vas privlači. Ja inače ne volim ružmarin u slanim jelima i rijetko ga koristim u kuhanju, ali ovaj sirup svojom snažnom aromom pomiješan sa ohlađenom vodom besprijekorno gasi žeđ. Ovaj recept posebno mi je dobro došao više puta na ljetovanju gdje ružmarin raste u raskošnim grmovima posvuda, a za ovo slatko osvježenje dovoljno je samo nekoliko grančica i po šalica šećera i vode, a da cijeli tjedan budete opskrbljeni slasnim pićem…

Ili možda originalnim preljevom za sladoled ili kolače, baš po svom ukusu.

Potrebno za temeljni jednostavni sirup:
Ovisno o željenoj količini sirupa šećer i voda u omjeru 1:1

Aromatizirajuće tvari:
začinske biljke poput ružmarina, bosiljka, mente, đumbira
kora limuna, limete, naranče i njihov sok (dio vode za sirup zamijenite sokom)
suhi začini: kardamom, cimet,…
jaki pripravljeni čaj koji volite (zamijenite vodu za sirup pripravljenim čajem)

Oprema:
posuda za zagrijati otopinu
cjedilo
lijevak

Postupak:
Za temeljni sirup samo pomiješajte šećer i vodu i zagrijte samo toliko da se voda potpuno razbistri – nije potrebno da prokuha! Dobili ste jednostavni sirup. Potpuno bistru otopinu ulijte u bočicu koja se čvrsto zatvara i koristite za zaslađivanje tekućina, prelijevanje deserta ili pripravu koktela.

Ako za aromatiziranje koristite nježne biljke poput bosiljka ili suhe začine snažnog okusa tekućinu po istom postupku kao gore zagrijte do vrenja, a zatim sklonite sa vatre i namočite u nju svježi bosiljak. Pustite 20-30 minuta da se namače, a zatim procijedite i pakirajte.

Ako za aromatiziranje koristite otpornije biljke poput ružmarina, limunske trave ili đumbira zagrijte tekućinu do vrenja pa ubacite u nju aromatike i prokuhajte 1 minutu. Sklonite s vatre i pustite da se namače 20-ak minuta, a zatim procijedite i pakirajte.

Ako za sirup koristite čaj ili drugu odabranu tekućinu u istom omjeru pomiješajte tekućinu i šećer i zagrijte da otopina postane prozirna (da nema više kristala šećera) i nakon kratkog hlađenja prelijte u boce.

Za sve ove sirupe bijeli rafinirani šećer je najjednostavniji izbor jer je jeftin, svuda ga ima, lako je topiv i nema vlastiti okus već samo zaslađuje onaj okus koji ste odabrali kao aromatik. No, bijeli šećer nije obavezan: također možete koristiti i nerafinirani ili smeđi šećer, u istom omjeru i na isti način, ALI sve ostale vrste šećera davati će malo svog okusa i činiti gotovi sirup tamnijim (što je ponekad izvrstan odabir).

Poslužite!

sirup_naslovnaBilo da zaslađujete napitak poput ledene kave ili pravite jednostavni sok ovo je recept koji će dobro doći. Namočiti obični biskvit (kupljeni, da ne palite pećnicu!) sa malo sirupa i staviti na njega voće i tučeno vrhnje dati će vam slasno rješenje za brzi desert, a ako se nađe u priči i malo oštrog alkohola i par kockica leda sigurna sam da će vam šareni koktel kišobrančići odmah uskočiti u misli 🙂

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako ste vi upotrijebili ovaj jednostavni sirup!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Jednostavni sirup”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s