Sladoledni štapići od jagode

Sladoledni štapići najbolji su ljetni trik koji morate imati u rukavu.

Za razliku od sladoleda kojeg namjeravate posluživati u obliku sladolednih kuglica i koji ipak zahtjeva malo više pripreme u smislu brige pri zaleđivanju da bi ledeni kristali bili manji i tekstura lepršavija sladoled na štapiću je pothvat potpuno izuzet od brige. Važno je samo imati kalupe – kojih danas ima u svakom opremljenijem dućanu od Müllera i Offertisime preko Konzuma i Kauflanda – i tada u kalup možete uliti smjesu, gurnuti ih u zamrzivač i za nekoliko sati, bez dodatnog posla, imati sjajan ledeni zalogajčić.

Smjese za sladoledne štapiće mogu biti vrlo sofisticirane, bogate i složene, ali također mogu biti i najobičniji gotovi voćni jogurt iz dućana koji ste pretočili iz čašice u kalup – i zaledili! Jedina osobina smjese o kojoj morate voditi računa pri biranju je bogatstvo = one sa više masnoća i šećera zadržati će kremastiju taksturu sa sitnijim ledenim kristalima, što će reći da će bogatije, kaloričnije smjese biti kremastiji sladoledi. Ako pak želite sladoled koji je laganiji, bez dodanog šećera i sa manje masnoće danas ću vam otkriti nekoliko trikova.

Na ideju za ovaj sladoled došla sam gledajući kako Melanie Sorrentino sa bloga Rich Bitch Cooking prije nekoliko dana radi Proteinsku pjenu (Vegan Protein Fluff) uz pomoć Xantan gume. Xantan guma je prirodni polisaharid dobiven bakterijskom fermentacijom jedostavnih šećera koji se u industiji prehrambenih proizvoda koristi kao stabilizator. Relativno je jeftin, lako ga je nabaviti (ja sam svoj kupila u Terra Organica dućanu), a krase ga gotovo magična svojstva od poboljšavanja teksture pekarskih proizvoda bez glutena do ugušćivanja tekućina* (npr. možete ga dodati u umake da budu svileniji). Kako je također i otporan na ciklus smrzavanja i odleđivanja idealan je za sladolede bez dodanog šećera 😉

Potrebno (moj stalak sa kalupima za sladoledne štapiće ima 8 kalupa, ali količine su prilagodljive):
200 ml kokosovog mlijeka (napravite domaće, koristite masniji ili manje masni dio, po želji)
200 g zrelih jagoda (ili drugog voća po želji)
1/4 žličice xantan gume
sladilo po želji (ja nisam ništa dodavala, ako dodate sladoled će biti još ljepše teksture, s manjim kristalima leda)

Postupak:
Sve odabrane sastojke ubacite u blender ili posudu za miksanje štapnim mikserom, promiješajte i izmiksajte (xantanova moć ugušćivanja aktivira se miksanjem). U slučaju da nemate ili ne želite nabaviti xantan gumu sličan efekt ugušćivanja (za ovu svrhu!) možete dobiti dodajući uz jagode i kokosovo mlijeko i jednu žlicu chia sjemenki i miksajući. Chia sjemenke također će malo zgusnuti tekućinu svojim želirajućim svojstvom i dodati sladoledu malo proteina, masnoća i vlakana.

Gotovu smjesu natočite u kalupe i zamrznite.

 

Da biste poslužili sladoled kalup kratko prelijte ili uronite u toplu vodu i izvucite sladoled, a ako želite baš poseban doživljaj umočite ga nakratko u čarobni čokoladni preljev (poznat na engleskom kao magic shell).

Čarobni preljev:
u mikrovalnoj ili na pari otopite 100 g čokolade i dodajte 1-2 žlice kokosovog ulja (mora biti kokosovo jer obično se neće stvrdnuti na sladoledu!). Kratko ohladite. Smjesa će na sobnoj temperaturi ostati tekuća. Smjesu ulijte u usku staklenku u kojoj lako možete gurnuti sladoledni štapić da ga čokoladna tekućina prekrije i tako će se glatka čokoladna glazura u tren na hladnom sladoledu pretvoriti u hrskavi čokoladni omotač (to ćete lako prepoznati jer će glazura postati mat). Ako smjesa nakon nekog vremena postane čvrsta nakratko je zagrijte u mikrovalnoj ili toploj vodi i ponovo koristite na isti način.

 

Poslužite!

Sladoled možete umočiti cijeli ili ga možete uz pomoć žličice prekriti mrežom čokoladnih traka. Također, po želji nakon umakanja u čokoladu možete ga brzo umačiti u sjeckane lješnjake ili šarene šećerne kuglice – što će vašim sladoledima dati još jednu notu osobnosti.

sladoledni štapići od jagode_grizIsprobajte! Uživajte! I u slast! I javite kakav će biti vaš čarobni sladoledni odabir 🙂

sladoledni štapići od jagode_sunce*Xantan guma kao zguščivać djeluje već pri minijaturnim količinama pa već uz 0.1% xantana u smjesi (po težini) primjetljiv je porast viskoziteta, a može formirati stabilnu emulziju već pri količini od 1% (to je 1g xantan gume na 100g tekućine). To je na primjer odlično za znati ako želite uživati u mliječnim ili veganskim majonezama, koje uz mrvicu xantan gume postaju guste kreme bez imalo muke.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Sladoledni štapići od jagode”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s