Vafli s bučinim brašnom

Prije tjedan dana sretnim spletom okolnosti koji se zove “kopam po ormarićima i provjeravam jel’ ovo još jestivo” naletjela sam ponovo na moju zalihu bučinog brašna odnosno brašna od odmašćenih bučinih sjemenki pa sam u navali veselja što ga još imam odlučila s njim pripraviti vafle. Bili su tako sjajni da sam ih pripremila još nekoliko puta i sada vam predstavljam optimizirani recept tako da ih možete pripraviti i vi.

Kao što sam prethodno spomenula kad smo tek otkrili brašno od odmašćenih bučinih sjemenki u travnju prošle godine pa od njega pripravismo meke takose – ovo je brašno nusprodukt u proizvodnji ulja od bučinih sjemenki. Prešanjem sjemenki tiješti se iz njih ulje, a dobivena suha masa zatim se melje u brašno fantastičnog punog okusa i zamamnog mirisa.

Također, već otprije znate da sam ja veliki ljubitelj vafla i da su mi oni primarno slano jelo koje veseli oblikom i oduševljava praktičnošću. Baš su tako i ovi vafli jednostavni i brzi za pripremu, zabavnog oblika zbog vafl-tostera, hrskavi i mirisni – a k tome prepuni malih bazenčića koje je moguće ispuniti najrazličitijim punjenjima; od gustih umaka i gulaša preko dinstanog povrća ili gljiva do namaza od sira, vrhnja i začinskih trava.

Sve je dozvoljeno. A ako dodate u tijesto žlicu-dvije šećera biti će to pravi desertni vafl.

Potrebno (za 4-5 velikih kocki ili 3 okrugla srcolika vafla):
30 g bučinog brašna
70g običnog brašna (pšenično, svenamjensko)
1 jaje – podijeljeno na žumanjak i bjelanjak
malo soli
1/2 žličice praška za pecivo
100 g mlijeka
20-30 g vode
1 žlica ulja

+ masnoća za pečenje (odaberite neku sa visokom točkom dimljenja; mast, kokosovo, sojino ili suncokretovo ulje)

Postupak:
Prikupite sastojke, izvadite vafler, podijelite jaje u dvije posude; žumanjak posebno, bjelanjak posebno.
Bjelanjak gurnite na nekoliko minuta u hladnjak.
Žumanjak i sve ostale sastojke osim bjelanjka pomiješajte u gusto tijesto. Vodu, za koju piše 20-30g dodajte na kraju tako da u pomiješanu smjesu dodate 20 g vode i promiješate, pa procijenite da li vašem brašnu treba još malo. Tijesto mora biti gusto, ali tekuće, ne nepomična pasta. Ako niste sigurni radije dodajte svu vodu jer to je mala razlika, a tekstura vafla će biti bolja sa malo previše nego malo premalo vode. Stavite sa strane da otpočine 10 minuta.

Nakon 10 minuta uključite vafler da se grije. Izmiksajte bjelanjak u snijeg i trećinu po trećinu nježno umiješajte u tijesto.

Pecite u namaštenom vafleru do željene hrskavosti (oko 5-6 minuta za mene), a ako nemate vafler možete smjesu na tavi ispeći u debele američke palačinke. Izvadite na rešetku da se hlade i…

Poslužite!

Vafli s bučinim brašnom_posluženiBilo sa preljevima, voćem, tučenim slatkim vrhnjem ili bilo kojim od slanih nadjeva – ovi će slasni vafli uvijek obroku dati prepoznatljivi štih cjelovite namirnice i bogatog okusa. Od hladnih vafli rade se izvrsni sendviči (i ja sam ih prošli tjedan pripremala sa malo svježeg sira, listova salate i kriški pečene slanine – prava porcija i pol), a ako pripremite veću količinu pa vam ostane pečenih vafli znajte da ih možete smrznuti za drugu priliku. Prije konzumiranja samo ih nakratko ugrijte u tosteru (ili vafleru ili na tavi) i poslužite.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjeli 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Vafli s bučinim brašnom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s