Tahini kakao kocke s bananom

Ove tahini kakao kocke s bananom slasne su, aromatične, vizualno privlačne i jedan komad ima samo stotinjak kalorija – a 16 grama proteina! I uz sve to dodatno pružaju još jedan način da se potroše prezrele banane. Savršenstvo, zar ne?

Sad kad smo zajedno napravili tahini, pa potrošili dio za humus, vrijeme je da isprobate i jednostavni desert s tahinijem – brz i ukusan – koji je savršen za zasladiti se nakon radnog dana, a također izvrstan međuobrok ili doručak. Treba vam samo 5 minuta za pripremu i 20 za pečenje i nekoliko jednostavnih sastojaka.

Potrebno (za mali pleh 20×20 cm što daje 9 lijepih komada):
1 banana
2 jaja
2 žlice smeđeg šećera (ili više, ako volite slađe kolače)
60 g tahinija (napravite domaći)
1 žličica praška za pecivo
80 g cjelovitog brašna
2 žlice nezaslađenog kakao praha
prstohvat soli
ekstrakt vanilije (ja sam spremila mahune vanilije u ovu staklenku votke na 6 mjeseci)

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Vilicom izgnječite bananu.
U posudu dodajte tahini, sol, vaniliju, jaja i promiješajte ih pjenjačom, a zatim dodajte sve ostale sastojke i ponovo promiješajte da se ujedine u gusto tekuće tijesto.

Ulijte tijesto u nauljeni ili papirom obloženi kalup, po želji posipajte s malo sezama za ukras i pecite kolač na 180°C 20 minuta. Ako vaša pećnica nejednko grije, nakon isteka pola vremena okrenite kalup da se kolač peče ravnomjerno.

Pečeni kolač biti će suh na vrhu i odmaknut od ruba kalupa. Kad ga izvadite ostavite ga nekoliko minuta u kalupu, a zatim preselite na rešetku da se ohladi.
Narežite i…

Tahini kakao kocke_porcija i polposlužite!

Ovaj kolač nema jaki okus banane, a ima primjetljivu aromu tostiranog sezama. S obzirom da je napravljen od cjelovitih namirnica vrlo je bogat okusom i ima mnogo vlakana koja nam često tako nasušno nedostaju u prehrani rafiniranim proizvodima. Ako vam nije dovoljno sladak slobodno udvostručite količinu šećera, a ako želite vlažniji kolač sličan američkim “brownie” kolačima dodajte žlicu ulja i pecite kraće, umjesto 20 samo 17 minuta.

Sviđa mi se taj bogati okus i tekstura integralnog brašna i sviđa mi se što žvačući duže osjećam kako svaki zalogaj postaje slađi i raskošniji (što nije slučaj s rafiniranim slasticama!). A najviše mi se sviđa što mogu čak tri kriške smazati u jednom obroku, uz šalicu mlijeka, i bez grižnje savjesti zvati to doručak! To je baš prava porcija i pol.

Isprobajte ga i vi i nek vam je u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s