Namaz od slanutka – humus

Slanutak, ta čarobna grahorica, majka je još jednog predivnog jela za svaki dan i za svaki džep, koje donosi bogatstvo nutrijenata i raskošnu dozu slasti. Tahini, koji smo napravili zajedno u prethodnjoj tehnici srijedom, pritom je humusov otac, figura koja daje smjer i samopouzdanje koje uključuje humus u milijun ukusnih namjena.

Recept koji slijedi klasični je recept za namaz od slanutka = humus i taj vam recept daje jedno ukusno jelo koje ima hiljadu namjena. Možete ga jesti samog, kao slasni umak za čips, pita kruhove ili povrće. Možete ga mazati kao podlogu za sendviče ili na tortilje zamotaje (wraps). Možete ga miješati s tjesteninama kao kremaste umake, razrjeđivati pa njime prelijevati salate ili ga dodati u gotova variva i povećati im gustoću i nutritivnu vrijednost.

Ovisno o odabranim začinima, a kasnije i dodacima, možete mu promijeniti narav ili ga prilagoditi svojim potrebama uvijek točno onoliko kojiko vam je potrebno…, a sve to počinje od klasičnog recepta.

Potrebno (za jednu porciju dovoljnu za 2 međuobroka):
120 g slanutka (toliko dobijete od 50 g suhog slanutka koji ste sami namočili pa skuhali)
1-2 češnja češnjaka
bogata žlica tahinija (koji ste sami pripremili)
svježe iscijeđen limunov sok (krenite od 1 žlice pa dodajte koliko vam odgovara)
sol, papar, po želji dimljena paprika
2-3 žlice vode (najbolje od kuhanja slanutka) ili finog ulja (suncokretovo ili rafinirano maslinovo)

Postupak:
Sve prikupite.Pripremite sjeckalicu. Ako se pitate kakva mi je to zmazana sjeckalica znajte da sam tajmirala pripremanje humusa nakon što sam napravila tahini da sve to ukusno bogatstvo izvadim iz sjeckalice bez gubitka pranjem i čišćenjem 😀
Ako želite potpuno glatki namaz možete skinuti ljuske sa slanutka prije usitnjavanja. Ja to nikad ne radim.

Dodajte sve osim vode ili ulja u sjeckalicu i prvo nekoliko puta kratko “blicnite” da se malo usitni, a zatim malo poravnajte špatulom skidajući dijelove koji su završiti visoko, pa zatim usitnjavajte dok ne postignete lijepu kremastu teksturu. Probajte pa po želji dodajte još soli ili začina ili malo vode ili ulja.

Preselite u dekorativnu posudu i poslužite!

Domaći humus_naslovnaKriške mrkve, krastavca ili tikvice odlični su za umakanje, a ako želite brzu opciju koja nije ni zdrava kao povrće ni masna kao čips isprobajte napraviti vlastite čipsiće (na slikama) koristeći ovaj recept za naan samo razvaljajte tijesto sasvim tanko i pržite u suhoj tavi, a zatim izrežite na trokute. U takve naanove možete dodati bilo koje željeno bilje, na primjer korijander ili peršin – za varijacije u okusu.

Ova porcija i pol humusa pravi je spas u popodnevnim satima za međuobrok, a izvrsna ideja je i pripremiti veliku količinu u dane roštiljanja – da se nađe za posluživanje uz meso ili povrće sa dima.

Isprobajte! Uživajte i u slast! I javite kako ste ga vi poslužili!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

6 misli o “Namaz od slanutka – humus”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s