Kako napraviti tahini

Kako uskoro ulazimo u ljeto – dio godine kad želimo što manje vremena provesti u kuhinji, a opet želimo i da hrana koju odaberemo jesti svježinom i ukusnošću prkosi gubitku apetita od vrućine – mislim da je naučiti praviti tahini izvrsna ideja koja će pomoći u tim naumima.

Tahini je glatka pasta od sezama koja je neizostavni sastojak domaćeg namaza od slanutka – humusa, ali je također prekrasan dodatak mnogim jelima, od slatkiša preko bogatih juha i slasnog seitana do kremastih i jednostavnih preljeva za salate. Aroma tostiranog sezama budi apetit u ovim vrućima danima i uz koju kap limunova soka i malo jogurta pretvara svaki pladanj povrća u obrok za pamćenje i platu s roštilja u nezaboravnu gozbu.

Napravila sam mnogo slika da bolje prikažem proces, ali nemojte zbog toga misliti da je napaviti tahini teško ili komplicirano. Cijeli proces traje samo nekoliko minuta i najsloženija aktivnost koju ćete morati poduzeti je oprati blender – a i to je čas posla ako izblendate nakon obavljenog posla malo tople vode s deterđentom.

Potrebno (ovo je za malu staklenku, više kao prikaz omjera):
100 g sezama
2 žlice ulja po želji (maslinovo, suncokretovo)

Oprema:
tava
veći tanjur ili poslužavnik
multipraktik ili blender
staklenka s poklopcem

Postupak:
Sezam kratko istostirajte u suhoj tavi, na srednjoj vatri, uz  miješanje. Za to će vam trebati samo nekoliko minuta, da sjemenke zamirišu i tek malo pozlate. Primijetiti ćete da šume ili krckaju kad se zagriju.
Da se sjemenke prestanu grijati i brzo ohlade usipajte ih na veći tanjur ili poslužavnik i rasprostrite. Nije potrebno da se dugo i potpuno ohlade, nekoliko minuta će biti dovoljno da budu ponovo “tihe”.

Usipajte sezam u multipraktik ili blender. U multipraktiku je lakše obrađivati veću količinu i lakše ćete ga očistiti, no blender će također poslužiti. Ja imam mali multipraktik od 350 ml i takav je odličan za ove male količine. Ako ste odabrali napraviti tahini od 200 i više grama sezama multipraktik normalne veličine biti će bolji alat.
Blendajte u kratkim etapama, po 10-20 sekundi odjednom i između promiješajte sezam i skinite sa zidova sjeckalice da se glatkije usitnjava. Tek kad sezam bude usitnjen da se počinje lijepiti u pastu dodajte žlicu ulja i nastavite usitnjavati, a po želji dodajte još malo – pasta će biti glatkija i biti će lakše s njom raditi kad je budete htjeli umiješati u druge sastojke (klikom na slike otvara se galerija koja je kronološki posložena – da vidite kako se mijenja smjesa).

Cijeli postupak traje tek nekoliko minuta i nakon što se smjesa usitni nemojte je nastaviti miksati da je ne grijete. Spremite u staklenku s poklopcem i pohranite u hladnjaku.

Nema konzervansa pa traje oko mjesec dana, ali do tada ćete ga sigurno već pojesti. Također nema dodatnih emulgatora pa kad otvorite staklenku nakon kratkog stajanja primijetiti ćete da se ulje izdiglo na površinu, a gusti dio slegnuo na dnu. Samo promiješajte snažno da se natrag ujedini i dodajte tahini u odabrani recept. Oduševiti će vas oblak prekrasnog mirisa tostiranog sezama dok budete miješali 😉

Toliko u ovoj pociji i pol koja je dodala još jedan trik vašem kulinarskom arsenalu. Isprobajte, uživajte i u slast! I javite s čime ćete ga prvo isprobati!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Kako napraviti tahini”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s