Pizza iz tave za doručak

U ovim prekrasnim sunčanim danima što na svijetu može biti ljepše nego započeti dan uz predivnu vruću pizzu?

Iako me smatraju velikim gurmanom, a nadam se da se vidi i da sam veliki zaljubljenik u hranu i tehnike pripreme, moje je najdraže jelo uvjerljivo pizza. Pizzom se najčešće naziva, i ponekad tvrdoglavo ustraje u uspostavljanju političkih umjesto praktičnih gabarita, kvasno tijesto obloženo rajčicom, sirom i dodacima. No, istina je da je pizza proizvod dnevnog pritiska života, a ne ideologije – što će reći; skuhali smo kaj smo imali, a ideja je ispala tak’ dobra da su je posvojili i oni koji su mogli birati što će jesti.

Što god mislili o ovoj mojoj prispodobi, vjerovatno ćemo se složiti oko toga da paradajz umak + origano danas od svega čine pizzu, a dodatak rastopljenog sira zapečaćuje dojam – i stoga, dijelim s vama zanimljivu i brzu ideju za dane kad se probudite željni poznatih okusa i imate 10 minuta za posvetiti ovom zadatku.

Potrebno (za jednu malu pizzu koja stane u 24 cm tavu):
Za tijesto:
40 g brašna (može pola integralno)
prstohvat soli
pola žličice praška za pecivo
kefira ili jogurta toliko da umijesite meko, ali ne ljepljivo, tijesto (oko 2-3 žlice)

Dodaci*:
žlica umaka od paradajza (ne pretjerujte da ne bude premokro jer tava nije pećnica da ima suhu toplinu!)
origano – svježi ili sušeni
1 šampinjon
kriška kuhane šunke (50 g)
malo ribanog sira (20 g)

*ovo je samo prijedlog, dodatak umjesto gornje ideje može biti i pasata, češnjak i malo tune ili kockice prženog tofua, ili brzonjez od jučer

Postupak:
Pripremite dodatke i sve priberite jer je postupak pripreme vrlo brz.
Suhe sastojke za tijesto pomiješajte u maloj zdjelici pa dodajte kefira ili jogurta toliko da umijesite meko, ali ne ljepljivo, tijesto.
Ugrijte tavu i malo je nauljite pa na nju stavite tanko razvaljano tijesto i pecite minutu na srednjoj vatri.
Okrenite tijesto.
Namažite umakom, posipajte origanom i stavite sloj dodataka po želji.
Pokrijte poklopcem i pecite dok se sir ne rastopi (oko 3 minute).

Poslužite!
Brza pizza_naslovna
Brza pizza_porcija i polBrza pizza_posluženaJa sam danas poslužila svoju uz ostatak bočice kefira kojeg sam koristila da zamijesim tijesto i bilo je fantastično! Tijesto je hrskavo i izvrsno se drži, lako se jede samo narezano ili preklopljeno. Ako volite vrlo sočne dodatke preporučam da ih dodate nakon što ste već ispekli pizzu, a također izvrsno je dodati na vrh jaje pečeno posebno u tavi – takav je doručak prava porcija i pol!

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite što ste vi od dodataka upotrijebili.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Pizza iz tave za doručak”

    1. I tost pizze su super ideja 🙂 Jedino ih treba prvo tostirati s one strane s koje će ići dodaci da se kruh ne bi previše razmočio.

      Što se tiče grama i žlica u ovom slučaju brašna treba oko 1/4 mjerne šalice ili 4 žlice za 1/2 žličice praška za pecivo. Ako se poveća količina brašna treba malo povećati i prašak za pecivo, a prema odabranom brašnu uvijek ovisi koliko će trebati kefira jer su neka brašna “žednija”, druga manje žedna (više će trebati za integralno nego bijelo brašno).

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s