Veganska majoneza od aquafabe

Ja nisam alergična na jaja ili soju samo sam zaljubljena u hranu i moram sve isprobati – ali koliko mi god zadovoljstva donose prehrambeni eksperimenti kao eksperimenti, još su mi tisuću puta draži kad u moj arsenal trikova stave vještinu koja štedi novac, a omogućava da ugostim i prijatelje najkompliciranijih prehrambenih navika.

Naravno, to što su njihove navike komplicirane ne znači da su i moji recepti takvi, ali psssst… nemojte im ništa reći 😉

Majoneze su uvijek emulzije ulja i začina u nekom proteinskom mediju, bilo da je to jaje, mlijeko, tofu ili voda od kuhanja slanutka – aquafaba. O Aquafabi smo već razgovarali ovdje, kad smo kuhali slanutak, a također smo od nje već napravili puslice bez jaja i iako je aquafaba izvrstan sastojak koji se dade umutiti u snijeg i moguće je od nje same napraviti majonezu tek je sjajna ideja Kenji Lopez-Alta iz The Food Laba da pojača emulgatorske sposobnosti aquafabe sa par zrna kuhanog slanutka bila prekretnica za mene, kamen zaglavni na kojem se radi ne dobra – već savršena veganska majoneza.

Iako majonezu od jaja najčešće radim sa češnjakom ili kajenskim paprom u ovom mi je receptu meštar od ceremonije bijeli papar. Aromatičan i oštrog mirisa, a opet dozvoljava majonezi da zadrži svoju djevičansku boju i blag, gotovo “dućanski” okus majoneze koja ide na sve i uz sve.

Potrebno (za oko 2,5 dcl majoneze):
50 ml aquafabe – vode od kuhanja slanutka (domaće ili iz konzerve)
nekoliko zrna kuhanog slanutka (4-5 je dosta, ali i 10-ak nije previše – prilagodite svom ukusu)
žličica senfa koji volite
prstohvat soli (1/4 – 1/2 žličice morske soli)
žličica octa koji volite ili limunovog soka
bijeli papar
200 ml suncokretovog ulja

Postupak:
Ja ovdje koristim štapni mikser, ali također imam i mali multipraktik s kojim stalno uspješno pravim majonezu.
Aquafabu stavite u prikladnu posudu zajedno sa svim sastojcima osim ulja i kratko izmiksajte da se zrna slanutka usitne. Dodajte ulje u 4-5 navrata između žustro miksajući – primijetiti ćete kako se dodano ulje lijepo ukorporira u finu, sve gušću tekućinu. Nakon posljednjeg ciklusa ulijevanja i miksanja imati ćete prekrasnu, kremastu, gustu majonezu koja prkosi gravitaciji. Cijeli postupak traje tek nekoliko minuta.

Poslužite!

To što je ovaj recept veganski ne znači da je ova majoneza samo za vegane. Ona je i za ljude koji su se u pol’ jedanaest navečer sjetili da žele majonezu, ali nemaju doma jaje nego konzervu slanutka. Glatka, začinjena, sjajna i neodoljiva okusa ova će majoneza obogatiti svaki stol, senvič ili zdjelu hrskavog povrća. Ako niste sigurni odakle početi preporučam da isprobate salatu od slanutka iz prošlog posta ili možda keto salatu s tunom.

Naravno, i salata kojom nadopunjujemo veganski sendvič od vučene svinjetine temelji se na kremastoj majonezi.

Ovako kremastoj:
Veganska majoneza_zvijezda zabave
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

11 misli o “Veganska majoneza od aquafabe”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s