Salata od slanutka

Već ste se odavno upoznali s mojoj strasnom ljubavi prema slanutku; čitali o dokli, o aquafabi, o puslicama i o falafelu,… ali moja oda slanutku bila bi nepotpuna bez ove predivne kremaste salate.

Iako je ovo po mom mišljenju manje salata, a više punilo za sendviče, tortilje ili listove predivne hrskave kristalke ovo je jednostavno i zasitno jelo po mom mišljenju neizostavni dio arsenala svake osobe koja želi brzo i dobro jesti. Veličanstvena fleksibilnost koju platno od zgnječenog slanutka pruža, u smislu dodataka i začina, predivan je plus koji može dati vašoj kreativnosti krila… ALI i u danima kad osjećate da ni kap kreativnosti nije ostala u vama i samo želite strpat’ nešto u želudac da možete otići u krevet ova vas salata neće razočarati.

TAKO je dobra.

Potrebno (za jednu porciju i pol salate koja može biti punilo za bar 2 sendviča ili nekoliko smotuljaka od tortilja ili bogato nadopuniti 3-4 hrskava “krekera” od ekspandirane riže):
100-120 g kuhanog slanutka (toliko dobijete od 50 grama suhog, namočenog pa skuhanog – ali slobodno koristite onaj iz konzerve, ocijeđen)
40 g celerovog lista
1 češanj češnjaka
1 žlica majoneze (veganske za vegansku varijantu)
pola žličice dimljene paprike (slatke ili ljute)
pola žličice octa ili limunovog soka – po izboru
sol po želji (ako slanutak nije već slan)

Postupak:
Ako želite koristiti suhi slanutak ovdje možete naći detaljan opis namakanja, kuhanja i svakakvih trikova.
Kuhani slanutak stavite u pogodnu posudu u kojoj ga možete izgnječiti vilicom. Preporučam četvrtastu jer je nekako manja šansa “bježećih” slanutaka po kuhinji.
Zgnječite pa ogulite i nasjeckajte češnjak na sitne komadiće. Uzdužno prerežite široke listove celera i narežite na sitne kockice.
Zgnječite slanutak vilicom ostavljajući dio krupnijim, radi ljepše teksture. Dok ćete gnječiti primijetiti ćete da se lupine (kožice) slanutka gomilaju na vilici pa ćete ih skinuti s vilice da lakše radite, ali sve ih zadržite – nemojte ih izbaciti.
U zgnječeni slanutak dodajte sve ostalo: majonezu, (one dane kad nemate snage za kerefeke dodajte samo majonezu i gotovi ste 😉),narezani češnjak i celer, dimljenu papriku, sol po potrebi. Sve izmiješajte da se poveže.

Ta da! Spremno za posluživanje!

Salata od slanutka_kruščićiObožavam Intersparovu pekaru pa sam danas za slikanje kupila svakakvih kruščića da pokažem da je bilo koji od ovih dobar za punjenje salatom, ali također možete izabrati i običnu krišku kruha ili dvije, ili sve drugo u što vam se čini prikladnim ukrcati salatu (pa čak i izdubljene polovice krastavaca!)

Salata od slanutka_porcija i polZa večeru ja sam danas odabrala integralnu kajzericu sa lanenim sjemenkama i zelenu salatu, a za malo vizualne privlačnosti i porciju finih omega masnih kiselina sjemenke crnog sezama. Kristalka svojim nježnim slatkastim okusom i prštavošću od obilja vode daje predivnu opreku kremastom slanutku s aromom dima i komadićima celera.

Salata od slanutka_zalogajMmmljac!

Ova je salata izvrsna odmah po pripravi, ali također i ako odstoji prije konzumacije – bilo u hladnjaku, bilo u sendviču koji ste ponijeli na posao za ručak – i pruža obilje slasti, ali također potpomaže probavu i čini vas dugo sitima.

Isprobajte! Uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

5 misli o “Salata od slanutka”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s