Lagani umak od plavog sira

Kako nisam ljubitelj bešamela, takozvanog bijelog umaka, rijetko sam u bila prilici obžderati se potopom kremaste sirne slasti – no to je sad gotovo. Sad kad sam otkrila kako je jednostavan i ukusan bijeli umak od cvjetače nadoknaditi ću sve te kremasto-sirne propuštene prilike.

U ovoj tehnici srijedom želim vam pokazati kako je lako pripremiti umak kojim možete nadopuniti obrok tjestenine, preliti njime meso ili ga koristiti za umakanje prženih kruščića – no kako smo još uvijek blizu mojoj keto inspiraciji ovaj ću ga put poslužiti uz široke rezance od tikvice. Rezane običnom gulilicom za povrće, tikvice se u samo nekoliko minuta pripremaju u sjajan i slastan temelj ogromnom obroku – koji oduševljava. Ako već niste uvjereni prethodnim postom o tikvicama aglio e olio ovaj će vas zasigurno uvjeriti da su tikvice osim ljetne izvazivne sile i sjajna klopa.

Potrebno (okvirne količine za jednu porciju, prilagodite ih svom apetitu):
pola žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
150 g cvjetače, podijeljene na manje komade
voda ili temeljac za podlijevanje, oko 200 ml ili više za rjeđi umak
60 g plavog sira (gorgonzole i slično, ovdje Bovi Blue)

Opcionalno: 50 ml vrhnja za kuhanje, sol, bijeli papar

Za posluživanje: tikvica izrezana na rezance ili kuhana tjestenina po izboru

Postupak:
Na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani ili protisnuti češnjak, da zamiriše. Dodajte očišćenu i na manje komade podijeljenu cvjetaču, podlijte sa malo vode ili temeljca i kuhajte pokriveno 10-ak minuta, da cvjetača posve omekša.
Prebacite kuhanu cvjetaču u posudu multipraktika (ili duboki vrč za usitnjavanje štapnim mikserom) i izblendajte da se malo usitni, a zatim dodajte izdrobljeni plavi sir (ostavite najljepše dijelove za ukrašavanje) i još tekućine, ili punomasnog vrhnja za kuhanje ako ste na keto dijeti. Izblendajte u glatki umak. Tek nakon što ste dodali sir provjerite da li je dovoljno slano i eventualno dodajte soli (jer je plavi sir prilično slan pa nekad nije ni potrebno dodavati) i bijelog papra ako želite.

Za posluživanje rezance možete malo ugrijati na tavi, ili možete topli ili ohlađeni umak samo pomiješati sa svježim rezancima. U slučaju da ih jedete hladne biti će sličniji kremastoj salati i možda ćete trebati malo više soli. Na isti način možete umak poslužiti i sa svježe kuhanom ili hladnom klasičnom tjesteninom.

Ja sam svoje tikvica-rezance okrenula na toploj tavi i pomiješala s umakom, a zatim preselila na tanjur za posluživanje i posipala sačuvanim komadićima plavog sira.

Lagani umak od gorgonzole_porcija i polOvaj je obrok bio pravi praznik obilja i slasti. Tikvica je bila oko 300 grama i dobila sam punu zdjelu predivnih, prirodno slatkih rezanaca, čija je slatkoća bila sjajno nadopunjena umakom. Iako je umak od izmiksane cvjetače zapravo se ne osjeti okus cvjetače u završenom umaku. Umak je bogat, kremast, prijatno slan i izvrsno prenosi okus plavog sira.

Lagani umak od gorgonzole_zalogajA porcija je ogromna. Ogromna. Baš prava porcija i pol.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Lagani umak od plavog sira”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s