Keto kolač u šalici

Iako mi priprava kolača bez glutena nije strana, prije ove keto dijete ne bi mi na pamet palo da se kolač bez glutena može ispeći i bez brašna bilo kakve žitarice i gotovo bez ugljikohidratada uopće – no, to ne samo da je moguće, već je i vrlo ukusno!

Kako na keto dijeti ne samo da ne možete jesti žitarice već ne smijete jesti ni sjeme poput heljde ili leguminoze kao što je slanutak ili crni grah (od kojih se također mogu peći sjajni kolači, vjerovali ili ne!) malo toga ostaje od čega bi  se mogao zamisliti kolač. No odgovor je zapravo jednostavniji nego što se čini na prvi pogled i leži u sjajnoj ostavštini Fat Head recepta za pizzu na tijestu gotovo bez ugljikohidrata, a odgovor glasi: bademi.

Potrebno (za jedan kolač od 320 kalorija, koji je vrlo raskošan desert ili izvrstan doručak):
30 g badema
žličica nezaslađenog kakao praha
žličica praška za pecivo
10 g otopljenog maslaca
1 jaje
tekuće sladilo po ukusu (stevija u kapima ili neko drugo po izboru)

Za posluživanje:
masno kiselo vrhnje (najbolji je mileram)
borovnice ili drugo bobičasto voće (jer je to jedino koje smijete na keto dijeti, ali ako niste onda bilo koje drugo voće ili ribana čokolada)

Postupak:
Ja volim “ispeći” kolač u namazanoj posudici u kojoj ga nisam miješala – da ga bude lakše izvaditi za posluživanje, ali ako vam to nije važno možete ga izmiješati u šalici i idmah u njoj “ispeći” i nakon toga poslužiti, da ga jedete žlicom iz šalice.

Kako god odabrali – priprava je vrlo jednostavna: pomiješajte sve sastojke za kolač u glatko tekuće tijesto i zatim “pecite” u mikrovalnoj pećnici 80 sekundi na 700W. Ako imate jaču mikrovalnu smanjite malo vrijeme, na 70 ili 60 sekundi. S obzirom na mehanizam pečenja mikrovalne koja kuha hranu iznutra-van uvijek je najbolje stati malo ranije pa provjeriti i, ako je potrebno, produžiti za nekoliko sekundi.
Izvadite kolač iz pećnice i preokrenite na tanjurić, pustite da se ohladi nekoliko minuta, a zatim premažite dodatkom po izboru i

… poslužite!

Ovo je divan kolač, snažno čokoladan i aromatičan, a opet poput platna koje možete prebojati vlastitim bojama. Masno kiselo vrhnje daje mu sočnost i dodir ugodne kiseline, a borovnice (ili jagode!) koje poslužite uz njega dati će slatkoću i teksturalnu različitost.

Keto kolac u salici_zalogajOvo je također divan desert za poslužiti prijateljima koji ne smiju jesti gluten, a s obzirom da je porcija doista raskošna, imati ćete lijepi desert i ako umjesto u jednoj zdjelici “ispečete” smjesu u dvije male šalice i poslužite dvije osobe ljupkim desertom nakon bogatog ručka.

Eto, to je krunski dragulj moje keto trilogije eksperimentalnog keto tjedna. Sigurna sam da će iz te prve ljubavi proizaći još mnoga porcija i pol, a do tada…

Isprobajte! Uživajte! I u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

NOVO! Kokos keksići iz mikrovalne (keto i veganski)

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Keto kolač u šalici”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s