Zeleni falafel

U današnjoj tehnici srijedom opet ću vam hvaliti slanutak!

Kao što ste mogli posumnjati iz prvog posta o slanutku i aquafabi na ovom blogu – ja sam veliki zaljubljenik u tu sjajnu grahoricu. Malo pomalo krećemo se kroz divne načine pripreme svakakvih čarolija od slanutka pa smo na samnom početku naučili skuhati slanutak i sačuvati vodu od kuhanja (aquafabu), a zatim smo s tom aquafabom pripremili puslice bez jaja. Danas nastavljamo tim tokom i družiti ćemo se sa sirovim slanutkom odnosno načinom pripreme falafel kuglica – tih najslasnijih zalogaja savršenstva stiglih iz Egipta.

Zaljubila sam se u falafel kad sam ga prvi put probala, iz znatiželje, nakon što sam pročitala žalbu jednog prijatelja na nedostatak falafela u Zagrebu. Doista, u tom trenutku nije ga bilo moguće nigdje pojesti (a danas znam da ga prave u Umamiju), a moja je glad bila velika kao i znatiželja pa sam se hitno morala informirati. Recepata za falafel ima koliko i onih koji ih prepremaju i neki se kunu u popečke od kuhanog, a neki priznaju samo sirovu smjesu – a ja sam čvrsto u timu sirovo.

Recept za falafel zapravo je vrlo jednostavan i teško je vjerovati koliko se tako jedna neugledna namirnica može transformirati u jednom doista jednostavnom procesu. Da, potrebno je malo razmišljanja unaprijed i pripreme, ali zato se s jednom pripremom može nekoliko dana izvrsno i zdravo jesti, a stvarno za male pare.

Potrebno (za 4 falafela veličine pljeskavice ili 8 manjih, što čini 2 raskošne porcije:
100 grama suhog slanutka, namočenog 24 sata
manji luk
1-2 češnja češnjaka
sol, papar, kajenski papar
šaka do dvije svježeg špinata ( oko 30-60 grama)
peršin ili korijandar po želji
Opcionalno: žlica slanutkovog (da bude bez glutena) ili pšeničnog brašna (ako ne morate izbjegavati gluten)

Postupak:
Slanutak namočite dan ranije – iako nakon 12 sati već bude vidljivo nabubren, rezultati za falafel su bolji nakon 24.
Ocijedite slanutak, narežite luk, češnjak i povrće na manje komade. ne trebate previše usitnjavati jer će sve u multipraktik na mljevenje, ali smjesa je ljepša i ujednačenija ako sve narežete nego ubacujete prevelike komade u multipraktik.
Usitnite slanutak u sjeckalici skupa s lukom i češnjakom, pa nakon što se usitni dodajte špinat i peršin i začine. Usitnjavajte dok smjesa ne bude vrlo sitno zrnata, i ostaje zajedno kad se pritisne. Ako izgleda kao da ima dosta vode u smjesi (od dodanog povrća) dodajte žlicu brašna, da se bolje poveže.
Ispraznite smjesu u posudu s poklopcem koju možete čuvati u hladnjaku do 3 dana ili odmah ispecite popečke. Nemojte dodati previše brašna da budu tvrdi – začuditi ćete se kako se smjesa lako oblikuje i dobro povezuje.

Možete ispeći veće ili manje popečke, na malo ulja na tavi – ili pak u dubokoj masnoći – po želji. Također ih je moguće ispeći u mašini za vafle pri čemu će biti prekrasno čipkasti. (Ovdje možete vidjeti niz mojih falafel ručkova na twiteru.)

Poslužite!

Uz tortilje ili pita kruščiće, salate ili kao samostalna grickalica za umakanje u razme umake falafel je predivno jelo.

Zeleni falafel_porcija i polOvdje sam ga poslužila uz planinu salate od špinata, majoneze i jaja i malo narezana rajčice za kontrast. Kaže se da prvo jedemo očima, ali bome kasnije jedemo ustima i ovaj dragulj prava je umami bomba. Izvrstan topao ili hladan, odličan je izbor za ponijeti na posao ili piknik, a u pecivu uz malo omiljenog umaka može se bez problema natjecati sa svakim sendvičem i hamburgerom.

Nagrađuje i nakon što se pojede jer uz bogatstvo vlakana pomaže da vaša probava bude kao urica 😉

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

4 misli o “Zeleni falafel”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s