Rezanci od tikvice aglio e olio

Sezona jeftinijih tikvica, a bome i za plažu spremnih tijela, gotovo je na vratima – pa vam stoga predstavljam ovaj jednostavan i slastan recept s kojim ćete biti spremni za obje navedene sezone, ali također i za cjelogodišnju sezonu finog klopanja.

Tradicionalna priprema tjestenine aglio e olio, odnosno s češnjakom i uljem, jedna je od najjednostavnijih, najbržih i fantastično ukusnih priprema. Najduži dio te pripreme obično zauzima čekanje da se špageti skuhaju, a onda ih se samo okrene na vrućem aromatičnom ulju i spremni su za stol. U ovom receptu ta je priprava čak i skraćena time što se tjestenina u ovom slučaju samo izreže, bilo spiralizatorom, gulilicom ili čak, uz malo spretnosti, samo nožem – od tikvice. Kako je tikvicu moguće jesti potpuno sirovu i nježne je teksture koja se uništi kuhanjem, za onoliko vremena koliko je potrebno da se začini finim aromatičnim uljem s češnjakom i pahuljicama sušene ljute paprike – za toliko je spremna za jelo.

A tu se doista radi u minutama.

Kad sam prvi put probala ovo jelo apsolutno sam se oduševila.

Tikvice su nježne, blago hrskave i savršeno obložene parmezanom, uljem i začinima. Okus je bogat, a osjet u ustima raskošan i zadovoljavajuć’. A porcija tikvica koju možete pojesti umjesto porcije tjestenine je i više nego ogromna.

Potrebno (za 1 porciju):
jedna tikvica, oko 250 grama
žlica maslinovog ulja
1-2 češnja češnjaka
1/2-1 žličica pahuljica sušene ljute paprike
30 g parmezana

Za posluživanje (neobavezno, ali kalorijski obogaćuje obrok:
jaje (kuhano, pečeno, poširano)
šunka smotana u rolice
komadići prženog dimljenog tofua – ili nešto drugo po vašem ukusu

Postupak:
Operite tikvicu, odrežite joj krajeve i narežite je na rezance. To možete učiniti uz pomoć posebnog aparata (spiralizatora) ili raznih “šiljila za povrće” kao i običnih ribeža ili gulilica. U slučaju da ništa od toga nemate jednostavno je narežite na duge ploške, a zatim – na rezance, baš kao što sam ja na slikama narezala sredinu. Dok god tikvice nisu prevelike pa im sjemenke u sredini nisu tvrde i okružene vodom čak i rezanci rezani od sredine izgledati će kao rezanci. A ako vam se ne da zabavljati sa sredinom usitnjavajući je, jednostavno je pogrickajte cijelu dok kuhate.

Očistite i nasjeckajte češnjak, naribajte pola parmezana (druga polovica je za posluživanje), pripremite sušenu papriku.
U tavi zagrijte žlicu ulja na srednjoj vatri i na njemu kratko, tek nekoliko sekundi popržite češnjak, dodajte pahuljice paprike i pržite oko 30 sekundi da se začini aktiviraju.
Ubacite tikvice i pržite jednu minutu uz miješanje.

Pospite naribanim parmezanom, provjerite okus da vidite treba li soli (kad je oštar parmezan često ne treba sol) i… poslužite!

Kako su rezanci od tikvica, čak i uz žlicu ulja i 30 grama parmezana, još uvijek niskokalorični poslužiti ih možete kao međuobrok ili uz neki bogatiji prilog, ali također možete uživati u tome da pojedete sa velikim zadovoljstvom ogromnu porciju hrane i još uvijek ostanete na dijeti 😉

Rezanci tikvica_izblizaJa trenutno imam nasljeđe uskršnjih jaja koje sam poslužila pride, ali ovo je jelo izvrsno i kad se na planinu rezanaca od tikvice stavi kruna od pečenog jajeta mekog, kremastog žumanjka. Mmmmljac! Porcija i pol umami slasti pripremljena doslovno u 5 minuta.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Rezanci od tikvice aglio e olio”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s