Brzi lava kolač

Današnja tehnika srijedom približiti će vam sjajan i otmjen kolač, koji se jednako dobro snalazi kao luksuzna nagrada kao i superbrza porcija i pol kad su nenajavljeni gosti već za stolom, pogotovo u slučaju hitne pomoći kod emocionalnog kolapsa. Ništa kao vruće čokoladne kalorije ne donosi distrakciju i otvara prozor malom odmaku od svakodnevnih problema.

Čokoladni fondant, poznatiji kao lava kolač, bogat je čokoladni desert uz kojeg je lako izgledati kao fantastičan kuhar. Iako recepti obično zahtijevaju čokolade sa mnogo posto kakao dijelova ili čak uz visokokvalitetnu čokoladu traže i dodavanje čistog kakaa u prahu mogu se pripraviti i od manje skupih i gorkih čokolada. Jedna od takvih prečica omogućuje vam da se riješite ukrasnih figura, kuglica, djedova i jaja koje često dobivamo kao prikladni poklon, ali nisam sigurna da ih itko zapravo jede.

Potrebno (za dva lava kolača):
60 g maslaca
60 g čokolade (ako koristite čokoladne figurice preporučam da odnos mliječne i crne čokolade bude 2:1 za glatkiju lavu)
1 jaje
2 žlice šećera s vanilijom
30 g brašna
1/2 žličice instant kave, sitne
prstohvat soli

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite maslacem posudice za pečenje; to mogu biti dvije zdjelice za rožatu, dvije šalice ili dva kalupa za mafine.
Čokoladu usitnite i stavite u veću posudu zajedno sa narezanim maslacem. Otopite na pari ili u mikrovalnoj oko 2 minute vadeći i miješajući svakih 20-ak sekundi dok ne dobijete otopljenu glatku smjesu. Vrijeme ovisi o snazi vaše mikrovalne pa se ne oslanjajte na vrijeme već na izgled i ne grijte dalje ako je maslac otopljen i zdjela topla nego miješajte pjenjačom da sve postane glatko. Čokolada se otapa već na 30-32 Celzijeva stupnja pa ne trebate jako zagrijavati već koristiti mješavinu nježne topline i strpljivog miješanja.
Brzi lava kolač_mepU otopljenu čokoladu umiješajte jaje, šećer, sol i instant kavu i nekoliko puta promiješajte da se sve spoji i kava otopi. Na kraju dodajte brašno, dobro promiješajte i podijelite ravnomjerno u posudice za pečenje.
Stavite u ugrijanu pećnicu na 11-13 minuta (ovisno o tome želite li mnogo ili samo malo tekuće lave u sredini kolača. Ovi na slikama pečeni su 12 minuta.

Poslužite!
Brzi lava kolač_pečen
Izvrsni su posuti sa malo šećera u prahu i posluženi uz svježe voće, ali također uz sladoled ili ravno iz šalice. Izvana su sasvim malo hrskavi, pa bogato pjenasti, a iznutra kremasto tekući.
Brzi lava kolač_šećer
Jedite ih tople, dok se lava nije ohladila. Umakati u toplu lavu narezane jagode divan je doživljaj!

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Brzi lava kolač”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s