Uskršnja juha od graška

“Tko ne bi bio podržavatelj praznika jaja, nemasnog mesa, svježeg sira i mladog luka?!” je vjerovatno dio razgovora s jednog od klerskih sastanaka na kojima je proslavu ustajanja jednog od najvećih socijalnih reformatora svih vremena iz mrtvih dogovoreno predstavljati s manje politike i čavala – a više buđenja prirode i života.

Doista, tko bi mogao protiv te logike? Ja svakako ne. I tako se svake godine u sedam ujutro nacrtam na obaveznom doručku kod roditelja na kojemu spajamo njihovo religiozno, svježe dospjelo s proljetne mise, s mojim političkim, svježe informiranim i analitičkim. Doručak bude bogat hranom, pričom i protegne se satima – a s obzirom da smo nakon mnogih godina ipak ovladali tehnikom poštivanja sugovornika često tako, dijeleći priče, dođemo i do novih ideja.

I ovaj je recept nova ideja. Doduše, ne proistekla iz razgovora za doručkom, već iz moje nepresušne potrebe da se hrana uvijek iskoristi do posljednje mrvice i nikad ne baca. I tako je od maminog paketića hrane za ponijeti kući došlo do ove uskršnje juhe. Poznata zimska ham-hock soup ili juha od šunkine kosti (točnije koljenice) koja se obično kuha satima, od kosti s ostacima mesa i suhog graška tako je ovim proljetnim gošćenjem dobila svježe ruho, savršeno za laganu večeru nakon prejedanjem otežanog dana.

Potrebno (za 2 velike porcije juhe ili 4 predjela):
žličica ulja (posebno je ukusno s maslinovim)
pola glavice luka
češanj češnjaka
mesnati list celera
srednja mrkva
250 g graška
žličica soli ili 1 kocka za juhu
800 ml vode
1-2 žlice kukuruznog brašna
1-2 kriške kuhane šunke

Za ukrašavanje:
cvjetovi od mrkve ili šunke, izrezani malim modlama za kolače
kolutići crvenog feferona (ili listovi peršina)

Postupak:
Ovo je vrlo brza juha pa je najbolje prikupiti sastojke prije početka pripreme.
Nasjeckajte luk i češnjak i kratko ih popržite na žličici ulja. Često miješajte i prilagodite jačinu vatre da luk posmeđi, a ne izgori. Juha je osjetno ukusnija ako dozvolite luku da dobije boju pa probajte tako prije nego promijenite recept.
Ako želite od mrkve izrežite nešto za ukrašavanje gotove juhe; možda ploške kao što su ove u receptu za laktofermentiranu mrkvu, možda samo sitne julienne štapiće, možda rezance napravljene guljačem ili pak ovakve cvjetiće kao na mojim slikama, izrezane malim čeličnim modlama*. Na luk dodajte nasjeckani celer i mrkvu, kratko prodinstajte pa dodajte kocku (ili sol), grašak i vodu. Poklopite i kad zakuha smanjite vatru i kuhajte 15 minuta.

Po isteku 15 minuta dodajte u juhu 1-2 žlice kukuruznog brašna i odmah izmiksajte juhu štapnim mikserom da bude glatka i kremasta. Ako nemate štapni mikser usitnite juhu u blenderu, vrlo oprezno i u skladu s uputama vaše mašine.

Vratite na vatru oko dvije minute da se brašno hidrira, škrob aktivira i juha lijepo zgusne. Probajte i dosolite ako je potrebno.

Poslužite!

uskrsnja juha od graska_posluženoOd kriške šunke također možete modlom za kolače ili nožem izrezati nekoliko oblika za ukrašavanje, a ostalu šunku narežite na male kockice brida pola centimetra i dodajte u juhu kod posluživanja.
uskrsnja juha od graska_dodaci
Juha je bogatog okusa i kremasta, ne razdvaja se stajanjem i izvrsna je i podgrijana – ako vam se nekim čudom dogodi da je ostalo. Hrskave dekoracije od mrkve mogu ostati posve svježe, ili ih možete kratko prokuhati na pari ili u mikrovalnoj. Kockice šunke obogaćuju juhu i okusom i teksturom, a ružičasti cvjetići (*trešnjin cvijet ili sakura u tradicionalnoj pripravi japanskih bento kutija s ručkom) donose slast i očima i nepcu.
uskrsnja juha od graska_sakura
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Set modlica za izrezivanje svega od tijesta za kekse do kriški mrkve, šunke ili sira za dekoracije ili pak ili krumpira ili jabuka prije pečenja naručila sam sa eBaya prije nekoliko godina. Danas sličnih setova ima u Offertisimi.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s