Flamenco jaja

Još nisam srela recept za pripremu jaja koji nisam poželjela odmah isprobati. Kuhana, pečena, poširana, punjena i sirova – mogu služiti tisućama svrha i utažiti tisuću gladi. No, recepata kojima se vraćamo i s kojima u mislima se budimo ipak ima malo – a ovaj je jedan od takvih recepata.

Prvi put sam se srela s flamenco jajima u knjižici 150 Tapas recipes, Inspired ideas for everyday cooking (biblioteka Love Food) i od samog pogleda na fotografiju potekle su mi sline. Isprobala sam recept, a kasnije i pretražila internet za dodatnim informacijama u kojima ima  pravih blaga: jelo se naziva flamenco jaja jer kao plasačice flamenca u okretu, i jaja oko sebe imaju raskošni volan čipke i moćnoga crvenila. Pojedinačni recepti se protežu od puritanski čistih u kojima jaja sjede na samom sofritu (sofrito je španjolska baza za umak koja se sastoji od sitno sjeckanih luka, češnjaka, paprike i rajčice prženih do mekoće u maslinovom ulju), do raskošnih koji u mješavinu dodaju još i serrano šunku, chorizo začinjenu kobasicu, začinsko bilje i različito povrće.

Ovaj je recept bliži temeljima, a odabirom željene masnoće može se promijeniti iz svejednog u vegetarijanski. Aromatičan je i začinjen, ali ne pretjeruje, i uz krišku dvije tostiranog kruha omogućava vam obrok dostojan kralja, a pripremljen u petnaestak minuta. Pripremite li veću količinu umaka i manje zdjelice za pečenje u tek koju minutu više možete imati i divno toplo predjelo za kakvu zabavu.

Potrebno (1 porcija):
1 žlica maslinovog ulja ili kriška lijepog dimljenog špeka
manji luk
češanj češnjaka
mala ljuta (ili slatka) paprika
trećina konzerve sjeckane rajčice (oko 150 grama)
2 žlice slatkog kukuruza (odleđeni ili iz konzerve)
pola žličice dimljene paprike
grančica svježeg origana ili prstohvat suhog
sol, papar
1 jaje

Postupak:
Na tavi zagrijte ulje (ili otopite sitno narezani špek) pa na njemu, na srednoj vatri, pržite uz miješanje luk narezan na male kockice. Ova slatka, karamelična aroma luka najvažniji je dio slasnog umaka. Kad luk omekša i tek malo dobije boju dodajte nasjeckani češnjak, ugrijte ga da zamiriše, pa dodajte sitno rezanu papriku, kukuruz i sjeckane rajčice. Dodajte sve začine i pokriveno kuhajte 5 minuta dok grijete pećnicu na 200°C.

U lagano namašćenu posudicu koja može u pećnicu složite sloj ugušćenog umaka i žlicom na sredini napravite gnijezdo za jaje. Razbijte u njega jaje i stavite peći u zagrijanu pećnicu 8 minuta na 200°C u običnoj pećnici ili na 180°C uz ventilator.

Dok se jaje peče namažite kruh s malo masnoće po izboru i tostirajte na vrućoj tavi. Da dobijem ove lijepe crte od rešetke ja pritisnem kruh staklenim poklopcem dok se peče prva strana, a zatim okrenem i pustim da se osuši bez pokrivanja na drugoj i postane hrskav.

Poslužite!

Flamenco jaja_zalogajVruće, začinjeno, dimljeno i slasno, sa mekim jajetom u centru, uz hrskavi kruh za umakanje – ova je porcija i pol fantastična za svaki obrok, a uz tako kratku i jednostavnu pripremu lako može biti i večera po povratku s posla.

Flamenco jaja_egg pornIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s