Carsko meso iz ekspres lonca

Carsko meso, kako se još naziva svinjska potrbušina, je predivan, jeftin, a veličanstven komad mesa koji se uz par trikova pretvara u čaroban obrok.

Današnja tehnika srijedom brzi je način kako ujedno pripremiti predivno, aromatično i egzotično začinjeno meso koje se topi u ustima, a pritom dobiti i nešto bogatog svinjskog temeljca za porciju nezaboravne chashu ramen juhe. Za ovaj recept inspirirali su me sjajni video uradci eksperimentalnog kuharskog studija Chefsteps* (ovdje možete vidjeti njihovu seriju od tri videa o kuhanju svinjske potrbušine na tri načina; tradicionalno, uz pomoć pritiska i sous vide) i otkad sam ga smislila uvijek mu se ponovo vraćam uživati u predivnoj aromi i mesu koje se naprosto topi u ustima.

Potrebno (za 4 porcije mesa i 1-2 porcije koncentriranog temeljca, koji mogu biti za nekoliko dana obroka):
pola kile carskog mesa, u nekoliko debelih kriški
2 češnja češnjaka, očišćena
2 veća mlada luka, očišćena i narezana na 5 cm duge komade
2,5-3 dcl vode
2 žlice soja umaka
1 žličica šećera
0,5-1 žličice soli
50 ml sakea (japanskog rižinog vina, kao ovo iz Lidla koje smo koristili za Niku Dofu)
po želji ljuta paprika ili nekoliko cijelih sjemenki crnog papra

Postupak:
Složite meso u ekspres lonac, prelijte vodom i dodajte sve ostale sastojke.
Zatvorite lonac i kad na jakoj vatri postigne pritisak smanjite vatru na najslabije i pustite da kuha 30-45 minuta. Nakon 30 minuta meso će još uvijek zadržati dio čvrstoće, a nakon 45 biti će posve meko, da se može rezati vilicom. Ja volim teksturu nakon 40 minuta i zato skinem tada s vatre i ispustim paru da se pritisak smanji i zaustavi kuhanje.

Kad otvorite lonac u njemu ćete naći predivnu, želatinom bogatu, aromatičnu tekućinu i divno, meko meso iz kojeg možete bez napora izvući kosti ako ih ima. Meso možete jesti odmah, po želji zapečeno da se stvori karamelizirana korica, posluženo uz neki prilog ili u sendviču. Pogotovo sendviču sa hrskavo tostiranim pecivom na koje namažem ovaj raskuhani, meki i karamelični luk i češnjak iz lonca. Ja obožavam ovakve sendviče i prvenstveno zbog toga pripremam ovaj chashu (japanski naziv za sporo kuhanu svinjsku potrbušinu). Što mesa ne pojedem odmah, izvadim iz tekućine u posudu i spremim u hladnjak do sljedeće prigode – kad ga samo zapečem na tavi i smažem u sljedećem slasnom sendviču, možda već za doručak.

Carsko iz expresa_sendvičiTekućinu od kuhanja stavim u drugu posudu i nakon što se malo ohladi stavim preko noći u hladnjak. Nakon toga lako je obrati suvišnu masnoću (ako želite) i od slasnog temeljca pripremiti ramen juhu s rezancima, bilo uz rezance iz instant paketa, šakicu svježih ili najtanje capelline. Ubacite u zdjelu malo obranog svježeg špinata, ribane ili tanko rezane mrkve i 8-minutno jaje i uživajte u porciji i pol vrhunske slasti.

Carsko iz ekspresa_tonkotsu ramenAko zadržite i komadić carskog mesa pa ga poslužite navrh tih rezanaca imati ćete porciju pravog chashu ramena, juhu kojoj bogatstvom i slašću malo što može parirati.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*njihovo Premium članstvo vrebala sam mjesecima, dok nisam ugrabila priliku na iznenadnom sniženju – i mogućnost da prekopavam po njihovim predivnim receptima i tehnikama je još uvijek nešto što smatram jednom od svojih najboljih kulinarskih investicija

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Carsko meso iz ekspres lonca”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s