Lagana torta od breskve

Blogu za rođendan, jer družimo se ovdje na Porciji i pol već cijelih godinu dana, odlučila sam priremiti tortu i podijeliti je s vama, kako slikom tako i slovom, da se zahvalim za prekrasnih prvih 365!

Ova je torta vrlo privlačna, osvježavajuća, pristupačna cijenom, a također i vrlo jednostavna za pripremu i čini mi se da po tome savršeno pripada među ostale recepte i koncept Porcije i pol. Kao i na početku pisanja tako i danas, ono što želim je pokazati da se može fino i zdravo  jesti i za male pare i da najraznovrsniji recepti ne moraju biti privilegija mnogoljudnih kućanstava. U ovih prvih godinu dana 4,835 vas je posjetilo Porciju (neki sa tražilica, a drugi s Gastro.hr ili BlogBustera) i otvorilo 16,190 stranica da pročita sadržaj 104 do sad napisana posta. Nekima su se recepti na prvu svidjeli, a neki su mi i pisali da mi nešto kažu ili štogod upitaju – i u tom diskursu, moji dobri ljudi, nastavljamo dalje.

A prvo – torta!

Potrebno (za 18 ili 20cm kalup za tortu):

Kora:
100 g keksa (petit beurre ovdje, ali mogu i drugi suhi keksi koje volite)
30 g maslaca
2 žlice mlijeka

Krema:
150 g breskve iz konzerve (1 velika breskva)
150 g kefira (ili jogurta)
4 žlice tekućine iz konzerve bresaka (ili vode)
1 žličica želatine (4g)
25g šećera (po ukusu i odabranim sastojcima manje ili više, od ništa do 50 g)

200 g biljnog slatkog vrhnja (zaslađeno)

Ukrašavanje (opcionalno, ali jako lijepo):
1 breskva iz konzerve
1/2 žličice želatine
2 žlice tekućine iz konzerve bresaka (ili vode)

Postupak:
Breskve, kefir i slatko vrhnje prije pripremanja držite u hladnjaku bar nekoliko sati. Tako ćete moći vrlo brzo pripremiti tortu.
Obložite kalup za tortu, ovakav s obručem da je lakše izvadite, papirom za pečenje – odozdo i po stranicama.
Za koru sameljite (ili valjkom zdrobite) kekse i pomiješajte sa rastopljenim maslacem i mlijekom. Utisnite u kalup.
Žličicu želatine stavite da nabubri u tekućinu. Nakon 5 minuta rastopite u mikrovalnoj na srednjoj temperaturi 15+15 sekundi (15 sekundi grijte, izvadite i promiješajte pa pustite još malo, ovisno o tome koliko je još granulica nerastopljeno. Vodite računa da ne prokuha (!!) jer onda neće želirati.

Za kremu izmiksajte breskve i pomiješajte sa kefirom, šećerom i rastopljenom želatinom,  stavite u hladnjak dok ne izmiksate slatko vrhnje. U velikoj posudi izmiksajte slatko vrhnje u srednje čvrsti šlag pa zatim u tri navrata dodajte hladnu mješavinu breskava i kefira, miješajući pjenjačom da se lijepo rasporedi.
Ulijte kremu na pripremljenu koru od keksa, raspoređujući protresanjem da ne ostanu mjehuri zraka unutra. Kad sve ulijete lupnite cijelim kalupom o stol nekoliko puta da krema “sjedne” pa je spremite u hladnjak. Da ne bi povukla mirise hladnjaka stavite tortu u kutiju (kao ja ovdje u preokrenutu plastičnu zdjelu s poklopcem) ili veću vrećicu, pazeći da se vrećica ne naslanja na vrh torte).

Ako želite glazuru kao na slikama izmiksajte breskvu i dodajte joj otopljenu želatinu, (pripremljenu kao za kremu, samo pola količine) pa izlijte na vrh torte i poravnajte.
Spremite tortu u hladnjak i dobro ohladite, barem 6 sati no preko noći je još bolje.

Poslužite!

Odaberite privlačan tanjur za posluživanje, bilo na stalku ili običan – pa oslobodite tortu kalupa i papira koji ju opasuju. Ljudi često ostavljaju tortu na donjem dijelu kalupa no ja ne podržavam takvu praksu jer je teško rezati na njemu tortu, a ne oštetiti ga. No, zato ostavim tortu na papiru koji je bio na dnu kalupa i tako ju je lako uz pomoć špatule prebaciti natrag sa tanjura za posluživanje u kutiju za spremanje, ako je to potrebno.

Lagana torta od breskve_posluženaOva je torta vrlo ukusna i slasna, a također lagana. Može se izrezati na 8-10 kriški, ali također ako pojedete pola cijele nećete doživjeti šećerni šok. Ako je nosite nekamo, ne vadite je iz kalupa dok ne budete na cilju i odmotajte pred samo posluživanje.

Lagana torta od breskve_porcija i polPorcija i pol, sretan ti rođendan! A vi, dragi gosti,… isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Lagana torta od breskve”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s