Zobeni kolač s makom

Trenutno sam u razdoblju zagledanja u kutijice i teglice u pokušaju da potrošim hranu koju već imam u kući prije nego se pokvari i tako sam nekidan u ormariću pronašla kutiju maka u zrnu. Znam točno kad sam ga kupila, a po otvaranju gurnula sam njušku duboko u posudu i kritično ga onjušila, a zatim i dograbila žličicu i probala malo maka što me trenutno ispunilo silnom željom za kolačem od maka.

Kad sam bila mala obožavala sam kolač od maka iz male bijele knjižice Doktora Oetkera, onaj pjenušavi biskvit s dodatkom mljevenog maka, s pekmezom u sredini i tankom šećernom glazurom na vrhu. O-bo-žavala sam ga! No danas obožavam samo to sjećanje, a kolač jednostavno ne odgovara mojim okusnim pupoljcima – i tako sam se uputila u razgledavanje slika po internetu ne bi li dokučila što zapravo želim.

Kolač koji ću vam sad predstaviti rezultat je te potrage. Nisam zapravo našla recept, već se iskristaliziralo što želim od toga kolača.

Želim da bude jednostavan i brz.
Želim da bude prikladan za obrok, a ne samo slatkiš.
Želim da središnje mjesto u paleti okusa daje snažnom okusu i aromi maka.
Želim da se topi u ustima, da bude bogat – ali raskošan i zdrav.

I tako sam osmislila recept na razmeđi tradicionalnog kolača od limuna s makom i kolača s maslinovim uljem.

Potrebno (za protvan 20×20 cm ili 18 cm kalup za tortu):
200 g zobenih pahuljica samljevenih u brašno
40 g šećera
1 vanilin šećer
žlica praška za pecivo
prstohvat soli
40 g maka
90 g mlijeka
1 jaje
40 g maslinovog ulja

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Pripremite kalup (namastite ili obložite papirom za pečenje).
Pomiješajte sve sastojke; možete u odvojenim zdjelama složiti suhe i mokre sastojke i pomiješati, to je tradicionalni način priprave ovakvih kolača – no, s obzirom da je kolač od zobi pa je bezglutenski možete i sve sastojke ubaciti u istu posudu i pomiješati sa par poteza pjenjačom, neće postati žilav.
Ulijte tijesto u kalup i pecite oko 25 minuta na 180°C bez ventilatora ili na 160°C sa ventilatorom. Ovisno o odabranom kalupu i vašoj pećnici može biti malo manje ili više, a kolač je gotov kad ga bocnete čačkalicom i ona izađe suha.

Ohladite do mlačnog na rešetki, narežite i jedite – ili pustite da se sasvim ohladi pa poslužite posuto šećerom ili glazirano po želji (na primjer premazano karobelom, čokoladnom glazurom ili zaslađenim krem sirom).

Zobeni kolač s makom_9 porcijaOvaj kolač meni je divan takav kakav jest. Narezala sam ga na 9 kocki, taman za međuobroke, i u prvom danu maznula pola protvana – tako da je doslovno zaslužio naziv porcija i pol!

Zobeni kolač s makom_na kraju danaMaslinovo ulje koje sam koristila nije ono blago, bez okusa, i jasno se u kolaču nazire ta bogata travnata aroma, a usto je prekrasno raskošan, sa sjemenkama maka koje se kao male granulice hrskavo rasprskavaju pod zubima. Ovaj ću kolač još mnogo puta pripremiti, za doručak i za slavlje, i sreća da je ostalo još maka da ga ponovo pripravim ubrzo 🙂
Isprobajte ga i vi, uživajte i neka vam je u slast! I javite kako je vama uspio.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

3 misli o “Zobeni kolač s makom”

Komentiraj